Americká vláda má stále více starostí s Irákem

21. květen 2004

Ačkoliv ve středu byl za zanedbávání vojenských povinností a účast na týrání iráckých vězňů odsouzen vojenským tribunálem v Bagdádu první americký voják na rok do vězení a podobné procesy se šesti dalšími obviněnými Američany budou zřejmě brzy následovat, celá aféra kolem neuvěřitelného ponižování a zneužívání iráckých válečných zajatců tím ještě ani zdaleka neskončila.

Ve čtvrtek odvysílala americká soukromá televizní síť ABC další dvě fotografie těchto zvrhlostí, které dosud nebyly publikovány a v pátek otiskl americký deník Washington Post výpovědi některých bývalých iráckých zajatců, kteří údajně pod přísahou popisovali, jak se s nimi zacházelo ve věznici Abu Graib.

Podrobnosti jsou samozřejmě otřesné a budou mít nepochybně velký vliv na americkou veřejnost. Ve Washingtonu ostatně už druhý týden převládá těžká depresivní nálada a vážné pochybnosti tom, zda byla správným způsobem vedena válka v Iráku a co bude vlastně jejím výsledkem v budoucnosti. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld sice zatím nenabídl prezidentovi svou rezignaci, naopak a nedávnou návštěvou v Bagdádu i samotné věznice Abu Graib počátkem týdne se zřejmě ještě snaží zachránit co se dá, ale jeho pozice ve vládě je nyní hodně vratká, přestože mu prezident Bush v minulých dnech znovu vyjadřoval důvěru.

Mnozí činitelé ve Washingtonu si nyní začínají uvědomovat, jak špatně doposud odhadovali situaci v Iráku a celý tamní vývoj. Podnětem k tomu jim byl například i čtvrteční zákrok irácké policie proti Ahmadu Chalabimu, který byl ještě donedávna velkým oblíbencem Američanů a o němž se dokonce uvažovalo jako o budoucím prezidentovi Iráku, až američtí vojáci ze země odejdou.

Tentokrát ovšem sami američtí vojáci asistovali policejnímu zákroku v Chalabiho domě v Bagdádu a prohlídce, který měla předcházet dosud nespecifikované obžalobě. Těsně před tím Spojené státy zastavily finanční podporu takzvanému Iráckému národnímu kongresu, což je Chalabiho politická organizace, působící v exilu po řadu let za Saddámovy éry.

Činitelé ve Washingtonu se od Chalabiho začali distancovat teprve v posledních měsících. Když už bylo úplně jasné, že jeho původní informace a všechny pozdější předpovědi vývoje v Iráku se hodně rozcházejí se skutečností. Chalabi zřejmě ještě před válkou v Iráku dokázal namluvit vedení americké zpravodajské služby CIA, že Saddám Husajn má k dispozici velké zásoby zbraní hromadného ničení, které ve skutečnosti neměl a také přesvědčit mnoho amerických politiků, že jejich okupační vojska budou v Iráku řadovými lidmi vítána jako osvoboditelé. To se samozřejmě nestalo.

Chalabi je teď podezřelý z podvodu a zpronevěry finančních prostředků, kterými disponoval Irácký národní kongres. Policie vyšetřuje v této souvislosti i případ únosu členů kongresu a zatajování informací o tom, jak se zacházelo s příjmy Iráku z prodeje ropy, který měla kontrolovat Organizace spojených národů. A jak teď vyšlo najevo, Chalabi byl v nepřítomnosti odsouzen v Jordánsku za bankovní podvod.

Jak je možné, že tento člověk měl ve Washingtonu tak velký vliv, mohou se dnes ptát všichni pozorovatelé. Mnozí z nich se ale domnívají, že rozchodem s Američany jeho politická kariéra nekončí a že o něm v budoucnu ještě uslyšíme.

autor: Jan Bednář
Spustit audio