Američané zkouší elektromagnetická děla

8. prosinec 2009

Elektromagnetická děla dávají nábojům mnohem vyšších rychlost než běžná děla. Destruktivní kinetická energie náboje je pak tak velká, že nemusí být výbušný.

Railgun je námořní elektromagnetické dělo s kolejnicí. Firma General Atomics, mj. výrobce bezpilotních vojenských letadel Predator, nyní tyto zbraně významně vylepšila. Úspěšně vyzkoušela svůj kanón Blitzer. Jeho přesné parametry sice nejsou známé, ale dají se rámcově odhadnout.

Myšlenka vystřelování kovových nábojů nebo jiných těles pomocí elektrických a magnetických sil je stará téměř 100 let. V elektromagnetických dělech se náboj urychluje postupně, během celé cesty hlavní, zatímco v klasickém děle získá náboj energii najednou, v jediném krátkém okamžiku vznícení chemické směsi.

Díky tomu lze v elektromagnetických dělech dosáhnout mnohem vyšší rychlosti projektilu v momentu opuštění hlavně. Klasická děla mohou dosáhnout rychlosti asi 1800 m/s, jde o tzv. protitankové kinetické penetrátory. Rychlosti nábojů běžných ručnic jsou ještě méně než poloviční, max. 900 m/sekundu. Elektromagnetická děla snadno dosáhnou dvojnásobné rychlosti, například 3500 m/s, tj. 10 Machů. Americká armáda plánuje zkoušky, kde by nábojům byla udělena rychlost až 5800 m/sekundu, tedy 16,5 Machů. Takový kanón by dostřelil na vzdálenost 460 km.

Test elektromagnetického děla Blitzer

Výhodou elektromagnetické dělostřelby je kromě překvapivé rychlosti a většího dostřelu také fakt, že jejich náboj nemusí být výbušný. Jeho extrémní kinetická energie se o výbuch postará sama. Momentálně armádou potvrdila reálné dosažení rychlosti 2520 m/sekundu. Elektromagnetické dělo lze také připravit ke střelbě rychleji než okřídlenou raketu.

Řady kondenzátorů pro "nabíjení" elektromagnetického děla v laboratořích v San Diegu

Elektromagnetická děla, ať už kolejnicová railguns nebo bezdotykové Gaussovy cívkové kanóny, nemusejí mít pouze vojenské využití. Teoretici kosmonautiky už dávno uvažovali o jejich využití při vystřelování kosmických raket a lodí na oběžnou dráhu. Tady by ovšem urychlovací dráha musela být dlouhá mnoho kilometrů a přidala by se k tomu ještě celá řada jiných problémů.

Při zkoušce námořního děla EMRG od firmy BAE (viz video výše) se objevila koule z plamenů. Tvořily ji hořící kusy náboje, které se oddělovaly při jeho prudkém narážení do kolejnic uvnitř hlavně. Nebezpečí destrukce náboje během jeho odpálení se tedy jeví jako podstatný limitující faktor výstupní rychlosti. V tomto případě dělo předalo náboji energii 10 megajoulů. Počítá se ale se zkouškami o energii až 32 megajoulů.

Dělo, které udělí náboji energii 32 megajoulů, v představě výtvarníka
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio