Američané budou slavit Den nezávislosti

3. červenec 2002

Poprvé po teroristických útocích 11. září přichází tradiční Den nezávislosti a Spojené státy se na čtvrteční oslavy pečlivě připravily.

Není zatím známa žádná konkrétní hrozba. Nicméně, uvedl ministr zahraničí Collin Powel, že řada zpravodajských služeb varuje, aby se úřady i občané měli na pozoru.

Státní svátek připomíná prohlášení nezávislosti z r.1776 . Usnesl se na něm kongres víc, než deseti do té doby britských kolonií na východním pobřeží severoamerického kontinentu. Text prohlášení navrhl Thomas Jefferson, který se v letech 1801-1809 stal třetím prezidentem Spojených států. Prvním prezidentem byl George Washington, který v 70. letech 18. století vedl jednotky dobrovolníků proti anglické armádě. Teprve rok 1783 přinesl britské uznání nezávislosti 13-ti bývalých kolonií. V r.1787 se spolkové státy dohodly na ústavě, která platí do dnes. George Washington stál v čele federace od r.1789 do r.1797 . Události starší dvou set let jsou každoročně podnětem oslav, přehlídek, koncertů a ohňostrojů.

Miliony Američanů užívají většinou krásných letních dnů k odpočinku a rodinným výletům. Mnozí však cítí, že letos může být 4. červenec ohrožen. Federální policie FBI nařídila státním a místním bezpečnostním orgánům, aby byly v pohotovosti. Ve velkých městech došlo k zvláštním opatřením ve vzdušném prostoru i na zemi. Federální letecká správa zakázala lety poblíž významných a výrazných historických staveb, jako je Newyorská Socha svobody.

Ve Washingtonu bude areál koncertů a ohňostrojů chráněn zvláštním oplocením. Nejdůležitější velkoměsta budou střežena bojovými letouny, některé ulice a mosty budou pro dopravu uzavřeny. Bývalý bezpečnostní poradce viceprezidenta Al Gorea Leon Fuerth k tomu řekl: "Domnívám se, že Spojené státy udělaly vše, co jen mohly. To znamená, že každá vládní složka, která by mohla být užitečná k zablokování útoku je bez pochyby v nejvyšší pohotovosti a je tomu tak už po určitý čas, takže nevím, co víc by se mělo učinit."Fuerth řekl rozhlasovým stanicím Svoboda a Svobodná Evropa, že si Američané nemají nechat zkazit radost ani své plány teroristickými výhrůžkami, podle jeho mínění je vláda připravena na všechny eventuality. Výzkumy veřejného mínění dokládají, že většina dotázaných chce uskutečnit co si na dny volna předsevzala. Lidé se nedají znechutit ani dlouhými frontami na letištích, kde jsou bezpečnostní opatření tvrdší, než jindy.

Studentka z Texasu Bita Tahbazová, která navštěvuje letní kurs na Washingtonské univerzitě v George Townu řekla: "je 4. červenec a já jsem poprvé ve Washingtonu. Po celý život jsem toužila vidět washingtonské ohňostroje. Nepřipouštím si strach z nějakého teroristického útoku a budu se dobře bavit," řekla studentka.

Americká automobilová asociace odhaduje, že víc, než 36 milionů Američanů oslaví volný čas kolem Dne nezávislosti návštěvami přátel a příbuzných, nebo výlety k jezerům, do hor a k moři. Americké vojenské jednotky v Afghánistánu budou pokračovat ve vyhledávání teroristických hnízd. Rozhlasové interview s Usamou bin Ladinem naznačuje možnost dalších útoků ze strany předáků organizace Al Kaida, kterým se zatím podařilo přežít. Mluvčí ministerstva zahraničí Richard Boucher zdůraznil, že všichni občané, cestující do zahraničí mají především dbát na svou osobní bezpečnost, ať se nacházejí kdekoli.

Vcelku je však Boucherova rada Američanům na Den nezávislosti vcelku optimistická: "vše lze shrnout slovy - buďte opatrní, buďte bdělí a obezřetní, dobře si to užijte."

rse@rozhlas.cz

autor: Sidonie Dědinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.