Aliance rostlinných virů

17. říjen 2012
Monitor

Různé viry mohou spojit své síly za jediným účelem: položit na lopatky obranný systém svého hostitele. Dokazují to dva ekonomicky významné viry rostlin.

Smíšené virové infekce jsou poměrně častou záležitostí. Pochopení toho, jak se během nich různé viry vzájemně ovlivňují a jaké následky to má pro napadeného hostitele, je proto velmi důležité. Vědci z Washingtonské státní univerzity a Queenslandské univerzity se zaměřili na dva zemědělsky důležité RNA viry rostlin: virus choroby cibule známý jako Iris yellow spot virus (IYSV) a virus bronzovitosti rajčete neboli Tomato spotted wilt virus (TSWV).

Oba dva mohou napadat také rostliny durmanu obecného (Datura stramonium). Virus choroby cibule se v nich může pohybovat zcela volně. Virus bronzovitosti rajčat takové štěstí nemá a jeho výskyt se omezuje na nakažené listy. Když ale napadnou stejnou rostlinu, uzavřou tyto viry jakousi alianci. Oba dva zásadně změní svou genovou expresi, přičemž virus cibule otevře viru rajčat cestu do mladších listů, které původně nebyly nakaženy. Spojenými silami pak zlomí imunitní systém rostliny a vyvolají závažnější infekci.

Zdroj: Washington State University, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio