Alexandr Mitrofanov: Jaký jed kape z Ruska

29. květen 2015

V posledních dnech se zostřila polemika, čím je pro Evropu a naši zemi vývoj v Rusku. Prezentují se dvě základní stanoviska. Vedoucí úlohu v jednom táboře má KSČM.

Nejlépe vystihl její pozici šéf strany Vojtěch Filip na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost.

Filip a s ním ostatní, kteří hájí podobný názor, ač nejsou s KSČM formálně spříznění, vycházejí z této premisy: „Situace ve světě se zhoršuje, došlo ke špatnému kroku tím, že se dál uplatňuje doktrína George Bushe, která vytváří jednopolární svět a militarizuje ho, je proto potřeba budovat svět vícepolární.“ Ruský podíl na růstu napětí toto stanovisko buď zamlčuje, nebo bagatelizuje, anebo tamní režim přímo obhajuje.

Pozici druhé skupiny vyjádřil na téže konferenci generál Petr Pavel, který dlouhodobě vnímá Rusko jako potenciálního agresora. Hovořil o tom, že Rusko je schopno obsadit Pobaltí během dvou dnů, během té doby by NATO na situaci nestihlo zareagovat.

Poté by bylo NATO před rozhodnutím, jestli půjde kvůli už obsazenému Pobaltí s Ruskem do války, která by mohla být i jaderná, řekl Pavel.

Čtěte také

Jeden z našich nejvnímavějších publicistů Ján Simkanič přispěl k tématu působivým textem Proč bude válka.

Nikdo však neví, jakou podobu může mít hrozba z Ruska. Tamní státní televize Rossija 1 právě odvysílala snímek, v němž rehabilitovala Varšavský pakt jako prvek dobra, který bránil rozpínavosti zlého NATO.

Armádní generál Petr Pavel

Invazi vojsk do Československa vysvětlil jako internacionální pomoc československému lidu ohroženému NATO a místní opozicí zamořené nacisty a zabijáky, kteří chystali státní převrat.

Odbočím a uvedu zprávu, která na první pohled s tématem nesouvisí. Radnice města Žukovskij u Moskvy se naštvala, že v kašně se v horkých dnech koupou psi a lidé. Do kašny nalije jed, aby ten, kdo tam vleze, už zpátky nevylezl.

Jed byl příčinou mimořádně těžkého zdravotního stavu 34letého ředitele fondu Otevřené Rusko Vladimira Kara-Murzy, jehož život se v těchto dnech snaží zachránit lékaři. Fond, který financuje Michail Chodorkovskij, právě vydal snímek Rodina, který odhaluje, co se děje v Čečensku pod Ramzanem Kadyrovem.

Jiný jed kape z dalších faktů ruského života. U tanku s nápisem Za Stalina! proběhla pravoslavná bohoslužba s ikonou Boží matka Velmocenská, na níž je vyobrazen J. V. Stalin a jeho vojevůdci . A také, už pošesté, se uskutečnila přehlídka dětských vojsk.

Měli bychom toto i další věci vědět. Nikoli proto, abychom to v Rusku ovlivnili, to nejde. Ale abychom měli přesnou představu, za koho – ať už nevědomky, či záměrně – kopou naši advokáti Putinova režimu.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio