Alexandr Mitrofanov: Bojkotujte volby, poškoďte Putina, vyzývá Navalnyj

5. leden 2018

V Rusku je hlavní politickou událostí roku 2018 březnová volba hlavy státu. Předsedkyně Ústřední volební komise Ella Pamfilovová oznámila, že se přihlásilo 64 kandidátů.

Na Twitteru jsem si všiml vstupu Putinovy příznivkyně: „64 kandidátů! Západ už neví, co by ještě udělal, aby to ztížil Vladimiru Vladimiroviči.“ Svatá prostoto! Scénář je jiný.

Reje bezvýznamných kandidátů zapadají do image, kterou musí volby podle Kremlu získat. Úniky informací naznačují, že stěžejní úkol Putinových lidí zní: Vytvořit dojem, že tato volba bude čestná a konkurenční.

Body jsou následující: Putin jde do voleb jako lidový kandidát. Rusové mají mít na volebním lístku co nejvíce Putinových soupeřů. Má se naplnit směrnice „70-70“. Znamená to 70procentní volební účast a nejméně 70 procent Putin.

Začala fungovat místa, kde se budou sbírat podpisy pro Putina. Organizuje to hnutí Dobrovolníci Vítězství. Ideovou podporu poskytují další spolky, mimo jiné Putin Team v čele s hokejistou Alexandrem Ovečkinem. Putin musí shromáždit nejméně 300 tisíc podpisů.

Ruský prezident Vladimir Putin

Politický vězeň číslo jedna

V tom problém nebude. Zranitelnější je však další cíl, oněch 70-70. Šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov, který publikuje své insiderské informace na kanálu v Telegramu, napsal, že Putinova administrativa momentálně očekává volební účast ve výši 62 až 67 procent.

Na tento neuralgický bod ovšem míří kandidát, kterého Ústřední volební komise odmítla zaregistrovat. Je to známý opoziční politik Alexej Navalnyj.

Komise odhlasovala, že Navalnyj nemůže kandidovat, protože byl podmíněně odsouzen. Pamfilovová řekla, že nic víc komisi nezajímá. Situace je ovšem taková, že Evropský soud pro lidská práva označil Navalného proces za nezákonný a nařídil ruským úřadům, aby Navalnému a dalšímu odsouzenému vyplatily 80 tisíc eur. Ruské úřady ovšem pouze nezákonný rozsudek v dalším řízení zopakovaly.

Navalnyj a Pamfilovová se během jednání komise dostali do slovní rozepře. Politik řekl od plic, co si o nestrannosti a právním vědomí členů komise myslí. Předsedkyně mu vpálila, že zatímco ona za sovětských dob 12 let makala ve výrobě, on se podle ní živí nezákonně. Po očekávaném verdiktu přešel Navalnyj do protiútoku.

Alexej Navalnyj zkoušel prolomit ruskou lhostejnost, když přišel s řadou informací o korupci v nejvyšších mocenských strukturách

Vyzval své stoupence k symbolické stávce. Mají odmítat název volby pro Putinovo další potvrzení v úřadě. Mají absentovat u uren. Mají přesvědčit co největší počet lidí, aby k volbám vůbec nešli. Mají zorganizovat služby pozorovatelů ve volebních místnostech, aby zabránili očekávané falzifikaci výsledků ze strany Kremlu. A 28. ledna mají po celé zemi demonstrovat na podporu tohoto bojkotu.

„Využijeme naši rozsáhlou síť v regionech, abychom Putina a jeho skupinu co nejvíce politicky poškodili,“ prohlásil Navalnyj. Nezávislý komentátor Konstantin Eggert na to reagoval slovy: „Velice se obávám, že v Kremlu se rozhodnou potrestat Navalného za záměr podkopat legitimitu režimu a jeho první osoby a udělají z něj ruského politického vězně číslo jedna.“

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio