Alexander Tolčinský: Srbské parlamentní volby jasně vyhrála Srbsá pokroková strana

17. březen 2014

To, že vyhraje volby kdysi nacionalistická Srbská pokroková strana, se očekávalo. Nikoli však to, že by skutečně bez pomoci jakéhokoli koaličního partnera mohla vládnout sama. Srbský parlament má 250 poslanců. Pokrokovci, jak se vítězům v Srbsku říká, mají jistých 157 míst. Tedy pohodlnou většinu. Přičteme-li k tomu Srbskou socialistickou stranu, dosavadního koaličního partnera, dostaneme se k číslu 202.

Příčin jasného vítězství je několik. Za prvé. Občané Srbska jsou frustrováni posledními dvaceti lety v politice. Proto jich přišlo o něco málo více než 50 procent, tedy méně, než se očekávalo. Opoziční strany doplatily na neschopnost se vzájemně snášet.

Je to případ bývalého prezidenta Borise Tadiče. Jeho teprve před třemi týdny založená Nová demokratická strana se do parlamentu dostala, stejně jako ta původní Demokratická strana, ze které před měsícem vystoupil a kterou vede jeho rival, kontroverzní magnát Dragan Džilas. Obě seskupení mají ale dohromady méně než druzí socialisté a jejich vliv v parlamentu může proto být spíše symbolický.

Včerejší volby také vystavily konečný účet několika lidem, kteří představovali vlivné osoby v posledních dvaceti letech. Do parlamentu se nedostala Demokratická strana Srbska posledního jugoslávského prezidenta a dlouholetého srbského premiéra Vojislava Koštunici. Jeho protievropská politika propadla a častý argument, tedy do Evropy ne bez Kosova ztratil na významu poté, co se dosavadní vláda dohodla, byť s problémy, na normalizaci vztahů s albánským vedením v Prištině a Srbsko zahájilo v lednu přístupová jednání s Evropskou unií.

Končí také Liberálně demokratická strana Čedomira Jovanoviče. Zejména kvůli tomu, že jako politik přispíval k obchodům své manželky podnikatelky a navíc nedokázal nabídnout nic příliš originálního.

Předseda vítězné Srbské pokrokové strany a pravděpodobný příští předseda vlády Aleksandar Vučič prohlásil, že bez ohledu na jasné vítězství hodlá jednat o koalici se všemi parlamentními stranami. Nečeká jej snadné období. Hlavní volební slib - boj s korupcí a bolestivé ekonomické reformy mohou být nejen nad jeho síly. Ale mandát od voličů v neděli rozhodně získal.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio