Alexander Tolčinský: Separatistický pokus na Ukrajině

19. únor 2014

Podle nových zpráv na Ukrajině začínají separatistické pokusy. Západoukrajinská lvovská oblast odpoledne vyhlásila na centrální vládě nezávislost. Očekávají se další střety v centru Kyjeva.

Ty v noci na dnešek, během kterých se bezpečnostní jednotky střetly s radikálními demonstranty, si vyžádaly přes 20 zabitých a stovky zraněných.

Političtí vůdci opozičních sil se snaží přesvědčit radikály, kteří se opevňují v centru města, aby ustoupili od násilných akcí, nicméně jejich apely prozatím nejsou vyslyšeny. Jak se zdá, ani jeden z vůdců tří opozičních stran nemá situaci pod kontrolou a dění v centru Kyjeva už má režii, do které jen těžko budou zasahovat.

Přitom se o víkendu zdálo, že všechno spěje k uklidnění, když část opozičních protestujících začala opouštět budovy úřadů, které do té doby okupovali. Někteří politici už hovoří o definitivním začátku otevřené občanské války.

V každém případě jde o největší politickou krizi na Ukrajině od vyhlášení její nezávislosti v roce 1991. Je nesrovnatelně komplikovanější než takzvaná oranžová revoluce, kdy tehdy musely úřady zrušit výsledky druhého kola prezidentských voleb. Podle těch prvních zvítězila ve volebním klání současná hlava státu Viktor Janukovyč. Nakonec se po vlně protestů prezidentem stal jeho rival Viktor Juščenko, který ale svůj mandát neobhájil a dnes je v podstatě politikem v zapomnění.

Ke kritické situaci se vyjádřili během dne i čeští politici. Prezident Miloš Zeman rozhodně odsoudil násilí na Ukrajině a prohlásil, že podle vývoje situace zváží zrušení pozvání ukrajinskému prezidentovi k návštěvě České republiky.

Jak sdělil poradce českého prezidenta pro zahraniční politiku Hynek Kmoníček, je řešení situace a ukončení násilí v rukou Viktora Janukovyče. Stanovisko Hradu tlumočil ukrajinskému velvyslanci Borisi Zajčukovi, který přislíbil, že tento vzkaz obratem sdělí do Kyjeva.

Česká vláda se podle slov ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka domnívá, že nebude možné, aby do členských zemí Evropské unie mohli lidé, kteří jsou za poslední eskalaci násilí odpovědní. A to je podle šéfa české diplomacie ukrajinská vláda.

Ministr vnitra Milan Chovanec se dokonce domnívá, že na Ukrajině vypukla regulérní občanská válka. Nevyloučil, že by Česko mohlo v případě humanitární krize přijmout blíže neurčený počet Ukrajinců.

Právě vlny tisíců obyvatel Ukrajiny, kterou by nebylo možno zvládnout, se obávají východní členové Evropské unie, zejména ti, které se zemí bezprostředně sousedí.

Ukrajinská rozvědka odpoledne zahájila vyšetřování zatím nejmenovaných politiků, kteří jsou podezřelí z ohrožení ústavního pořádku a pokusu o státní převrat. V případě odsouzení hrozí viníkům až 10 let. Jde o opakované zahájení vyšetřování. To první začalo v prosinci, ale bylo v souladu s nedávnou amnestií zastaveno.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.