Alexander Tolčinský: Boxerský šampion Vitalij Kličko bude kandidovat na ukrajinského prezidenta

15. srpen 2013

„Ano, z boxu mám sebevědomí a asi i schopnost vytvořit kolem sebe dobrý tým.“ To jsou slova, kterými včera na tiskové konferenci světové boxerské asociace WTC v Mexiku komentoval mistr světa v těžké váze a jeden z vůdců ukrajinské opozice Vitalij Kličko svůj záměr kandidovat v roce 2015 na post ukrajinského prezidenta.

Ačkoli se současná ukrajinská hlava státu Viktor Janukovyč ještě ke své kandidatuře oficiálně nevyjádřil, je jasné, že oba tito muži stanou ve volebním klání proti sobě. Vitalij Kličko je jako šéf strany UDAR, což ve zkratce znamená úder, ale celý název ve skutečnosti zní Ukrajinská demokratická aliance pro reformy, jedním z vůdců odpůrců současného prezidenta. Kromě zmíněného UDAR-u v něm figuruje i nacionalistická strana Svoboda, ale zejména seskupení bývalé premiérky Julie Tymošenkové Vlast. A právě ona má možná v rukou rozhodnutí, kdo se stane hlavním kandidátem opozice v prezidentských volbách.

Jak známo, Julia Tymošenková je nyní ve vězení odsouzená k sedmi letům za údajné zneužití moci při podpisu dohody o dodávkách ruského plynu. Proces s ní je v Evropské unii považován za důkaz takzvané selektivní spravedlnosti a rozsudek nad ní za politickou pomstu prezidenta Janukovyče.

Ten podobná obvinění odmítá. Mise Evropské unie, v jejímž čele jsou bývalý předseda Evropského parlamentu Pat Cox a polský exprezident Alexander Kwašniewski, se nyní snaží přesvědčit ukrajinského prezidenta, aby byla Julie Tymošenková propuštěna na léčení do Německa. Byl by to kompromis pro všechny.

Tymošenková by se dostala z vězení a prezident Janukovyč by vyřešil dva problémy. Zaprvé by neustoupil tlaku ze západních částí Evropy. Navíc by s ním Evropská unie uzavřela pro ukrajinské hospodářství výhodnou asociační smlouvu, čímž by se Janukovyč stal v očích obyvatel Ukrajiny osobou, která zemi přiblížila Evropě. Oslabil by zároveň tlak Moskvy, která chce, aby se Ukrajina stala členskou zemí celní Unie Rusko-Bělorusko-Kazachstán, potažmo plánovaného hospodářského společenství, které by zahrnovalo i další post sovětské země.

Nyní záleží na tom, zda bude Julie Tymošenková skutečně ochotna odejít do Německa. Získala by sice svobodu, ale zároveň ztratila dosavadní vliv na ukrajinskou politiku jako šéfka opozice.

A to je klíčové i pro Vitalije Klička. Opoziční blok se musí sjednotit, tedy alespoň pokud chce čelit Viktoru Janukovyčovi. Dát jasně najevo, kdo bude jeho prezidentský kandidát. Bude to ten, koho v případě odchodu ze země podpoří Tymošenková. Kličko je sice charismatickou a populární osobností, nicméně již kandidoval na starostu Kyjeva. Neúspěšně. K reálné šanci být zvolen potřebuje to, o čem hovořil na tiskové konferenci v Mexiku. Vytvořit kolem sebe silný tým. Otázkou je, zda do něj získá další vůdce ukrajinské opozice. To nebude vůbec jednoduché.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio