Al Gore se snaží vystupovat nezávisle

22. listopad 2000

Albert Arnold Gore Jr. přijal ve čtvrtek v Los Angeles „jménem všech pracujících rodin, které dnes vytváří sílu a duši Ameriky“ nominaci Demokratické strany na úřad prezidenta Spojených států.

Ve svém projevu na nominačním sjezdu americké Demokratické strany se Al Gore snažil prezentovat jako člověk, který stojí samostatně na svém a který je zcela nezávislý na svém dosavadním šéfovi, Billu Clintonovi.

Většina Američanů ho totiž stále ještě vnímá jako muže, který je sice velmi šikovný, cílevědomý a pracovitý, ale který dosud úplně nevystoupil z Clintonova stínu. Al Gore se proto během svého projevu prakticky vůbec nezmiňoval o svém dosavadním působení v úřadě viceprezidenta, i když si samozřejmě ponechal příslušný podíl zásluh za nesporné ekonomické úspěchy Clintonovy vlády. Ty jsou totiž jeho hlavním předvolebním trumfem a také asi nejlepším výsledkem uplynulých osmi let, kdy vládl zemi zástupce Demokratické strany.

Zároveň se Gore snažil vystoupit jako člověk, který chce v úřadě prezidenta hájit zájmy všech Američanů, nejen svých stoupenců či členů své strany: „Jedno vím o práci prezidenta. Je to jediná funkce, která přináší podle naší ústavy odpovědnost za všechny občany. Ne jen za příslušníky jednoho státu nebo oblasti; ne jen za bohaté a mocné – ale za všechny lidi. Zvláště za ty, kteří potřebují, aby se jich někdo zastal; za ty, kteří potřebují pozdvihnout, aby nezůstávali vzadu. A tak dnes říkám, že pokud mi svěříte prezidentský úřad, budu za vás bojovat,“ prohlásil Gore v projevu mnohokrát přerušovaném nadšeným potleskem.

Jeho slavnostní a promyšlený projev jistě dobře zapůsobil na delegáty letošního nominačního sjezdu americké Demokratické strany, kteří se sešli tento týden v Los Angeles, aby mu svěřili svůj hlas. Některé komentáře v americkém tisku ale upozorňují, že demokratům se zatím nepodařilo dohnat náskok republikánů v průzkumech veřejného mínění.

„Bude to těžká kampaň,“ poznamenal k tomu jeden delegát z Ohia s tím, že Al Gore má sice řadu osobních předností, ale přesto nepůsobí tak charismatickým dojmem, jako například prezident Clinton.

Nestranní pozorovatelé si uvědomují, že kandidát republikánů George Bush ml. sice nemá na první pohled mnohé Gorovy kvality, ale za to se dovede mnohem lépe pohybovat na veřejnosti. Gore proti Bushovi vypadá poněkud „suše“ a „ztuhle“ a možná až moc vážně. To může ale být jen první dojem: americká prezidentská kampaň teprve začíná a do listopadu se mohou volební preference obou kandidátů ještě vícekrát změnit.

autor: Jan Bednář
Spustit audio