Aktivista: Úřady uprchlíkům zabaví telefony a peníze, a pak se diví, že nechtějí spolupracovat

5. říjen 2015

Zlepšit podmínky v českých detenčních zařízeních pro uprchlíky chce ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který kvůli zadržování migrantů očekává i žaloby, protože jsou podle něj podmínky běženců leckdy horší než ve věznicích.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ale varuje před zlehčováním problémů s migranty. Česká republika prý zákony dodržuje, mnozí běženci ale s úřady nespolupracují a často odmítají sdělit i svou totožnost.

„Podmínky v detencích jsou podle našeho názoru neslučitelné s evropským právem a standardy,“ uvedl v Ranním Plusu ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Podle organizace Česká republika porušuje třetí článek Evropské úmluvy, tedy zákaz nelidského a ponižujícího zacházení.

„Ti lidé jsou ve velké většině uprchlíci, kteří nemají být sankcionováni za to, že vstoupili nezákonně na území státu. My je zcela rutinně zavíráme do velmi špatných podmínek, včetně rodin s dětmi,“ kritizoval ředitel.

Premiér Sobotka, který obhajuje postup České republiky jako v souladu s mezinárodními dohodami, se podle Rozumka jen bojí reakce veřejnosti.

„Výzkumy veřejného mínění jsou hodně naladěny proti imigrantům. I kdyby to porušování mezinárodního práva bylo sebezřetelnější, tak se premiér bude bát říct to na rovinu,“ tvrdí aktivista.

Protože uprchlíci vědí, že je jejich pobyt v České republice je zbytečný a šanci azyl dostat nemají, je pochopitelné, že nechtějí s úřady spolupracovat, vysvětlil ředitel.

„Jejich příbuzní by byli schopni obstarat jakékoli doklady totožnosti, ale po zacházení v České republice, kdy jsou jim odebírány telefony i peníze, se jim vůbec nedivím, že nechtějí spolupracovat,“ říká Martin Rozumek.

Některá lidská práva nejsou dodržována, potvrzuje advokát

„Situaci každého jednotlivce je třeba posuzovat jednotlivě,“ radí Štěpán Holub z České advokátní komory, která poskytuje uprchlíkům právní servis.

Právník připomněl, že České advokátní komoře jde o to, aby měl každý z cizinců na našem území možnost se bránit a mohl prokázat, zda právo je, nebo není na jeho straně.

„Česká republika je vázána řadou mezinárodních smluv a nařízení a v případě, že právo není dodrženo, mají všichni včetně cizinců právo, aby jejich situace byla přezkoumána v rámci správního soudnictví,“ dodal advokát.

Ten očekává, že pokud bude dostatek běženců úspěšných se svými žalobami na zacházení českými úřady, může to změní i jejich další přístup k uprchlíkům.

„Každý má právo podávat žalobu sám za sebe, neexistuje institut hromadné žaloby. Už nyní je ale zřejmé, že některá práva, která vyplývají z listiny základních práv a svobod, nejsou v jednotlivých případech dodržena,“ konstatoval Štěpán Holub.

autoři: rkr , oci
Spustit audio