Akrylamid v potravinách a rakovina

23. září 2010

Při smažení, grilování, pečení a fritování potravin bohatých na škrob může vznikat chemická látka akrylamid. Největší obsah této ne zcela bezpečné látky mají hranolky, chipsy, káva a pečivo.

Akrylamid poškozuje nervovou soustavu. Na základě studií na pokusných zvířatech byl také zařazen mezi potenciální lidské karcinogeny. Epidemiologická studie, která probíhala ve Švédsku, však žádnou souvislost mezi akrylamidem a nádorovými onemocněními nenašla. Toto zjištění zřejmě potvrdila i studie ze Spojených států, jejíž výsledky vědci prezentovali na právě proběhlém mítinku American Chemical Society.

Logo

Do dvacetileté studie, která hodnotila vztah mezi příjmem akrylamidu a výskytem rakoviny prsu, bylo zařazeno 100 000 amerických zdravotních sester. Výsledky ukázaly, že pravděpodobnost onemocnění je stejná u žen s vysokým i nízkým příjmem této látky.
Autoři studie nevylučují, že akrylamid může způsobovat jiné druhy rakoviny. Současně ovšem upozorňují, že u pokusných zvířat byl karcinogenní efekt navozený dávkami, které 1000 až 100 000krát překračovaly obsah akrylamidu v potravinách.

autor: Martina Otčenášková