Agentura Pinkerton

23. září 2010

V roce 1820 se narodil ve skotském Glasgowě Allan Pinkerton. Vyučil se bednářem. Aktivně, leč neúspěšně, se zapojil do dělnického hnutí. Ztratil práci. Jako stovky jiných neúspěšných lidí se vystěhoval do Ameriky. Usadil se poblíž Chicaga, ale dlouho se tu bednářskému řemeslu nevěnoval.

Jednoho dne si pozorně prohlížel zbytky vyhořelého domu poblíž své dílny a přitom ho zaujalo několik drobných nejasností kolem požáru. Zkoumal celou událost na vlastní pěst a výsledky svého pátrání a úvah sdělil místnímu šerifovi. Díky jeho pozornosti byl odhalen nejen žhář, jenž dům zapálil, ale byla dopadena i banda padělatelů peněz.

Allan Pinkerton zanechal řemesla a profesionálně se věnoval hledání zločinců. Když mu bylo třicet let, přestěhoval se do Chicaga a založil tam první soukromou detektivní kancelář. Vybral si k tomu vhodnou dobu, protože v první polovině devatenáctého století byl americký policejní aparát ještě v plenkách a občas do něho pronikaly i zločinecké živly. Proto byly Pinkertonovy služby často vyhledávány. Nemusíme snad ani dodávat, že v těch dobách ještě neexistovaly ustálené a vyzkoušené metody policejní práce. Pachatelé byli podle otisků prstů identifikováni poprvé až v roce 1888.

Pinkerton využíval ve své detektivní činnosti nejrůznějších metod. Se šerifovým souhlasem se stával členem zločineckých band a pomáhal je zneškodňovat. Jeho úspěch dokládá i fakt, že se na něj a jeho spolupracovníky, rozmístěné postupně i v dalších oblastech Států, obracela samotná vláda.

V Pinkertonově agentuře pracovali převážně dobrovolníci. S potíráním různých mafií mu dokonce pomáhal člověk nejzasvěcenější, mafián Frank Dimaio. V roce 1855 nastoupila do jeho agentury první žena Kate Warneová.

Archiv agentury proslul obdobně jako smělé kousky jejích členů. Obsahoval podrobnou kartotéku zločinců, ze které se daly vyčíst jednotlivé prohřešky, způsoby jejich provedení a dokonce postup, jak byl zloduch dopaden.

Agentura udržovala těsné styky se šerify Spojených států, spolupracovala se Scotland Yardem a francouzskou Sureté. Heslo We Never Sleep /Nikdy nespíme/ bylo vytištěno na všech vizitkách a plakátech s obrázkem otevřeného oka.

Pinkerton však v roce 1870 musel svou osobní aktivitu pro těžkou srdeční chorobu značně omezit. Přesto agenturu úspěšně řídil až do své smrti dne 1. června 1884.

Dílo v tomto případě přežilo o mnoho let svého tvůrce. Agentura ve své činnosti pokračovala dál, ale její význam se zkvalitňováním státní policie stále klesal, až v roce 1983 po 132 letech ukončila svou činnost. Nahradily ji jiné agentury, ale ty už nikdy nedosáhly takových vynikajících výsledků a především věhlasu.

autor: Jiří Drvota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.