Aféry a volby

23. březen 2006

Blížící se volby do Poslanecké sněmovny jsou přímo živnou půdou pro nejrůznější aféry a aférky, které mohou v očích veřejnosti poškodit jednotlivé strany. Je proto celkem logické, že se stranická vedení snaží zastavit potenciální skandál hned v jeho zárodku. Nejjednodušším receptem je distancování se od člověka namočeného do aféry a buďto výzva k odchodu ze strany, nebo přímo jeho vyloučení.

0:00
/
0:00

Právě tento osud potkal lobbistu Františka Vybírala. Ten se zapletl do skandálu kolem dotací na biopaliva sahající až na ministerstvo dopravy a byl ze sociální demokracie vyloučen. Podobný osud zatím nepotkal sociálně demokratického náměstka ministra dopravy Pospíchala, který byl nucen pod vlivem zmiňované aféry rezignovat. Pokud by se však vyšetřování vyvíjelo takovým směrem, že by Pospíchal mohl sociální demokraty před volbami výrazně poškodit, nelze pochybovat o tom, že by ho potkal podobný osud jako Vybírala. Ostatně Jiří Paroubek se k aférám zatím staví poměrně jednoznačně. Pokud se někdo namočí, musí odejít minimálně ze svého postu.

Stačí připomenout ministra zemědělství Zgarbu, který přišel o křeslo kvůli politické odpovědnosti za podivné machinace s půdou na Pozemkovém fondu. Nebo tzv. kakaovou aféru šéfa poslaneckého klubu Krause, či vyřazení bývalého ministra zemědělství Palase z kandidátky do voleb. V této souvislosti jsme pak byli svědky dvou paradoxních kroků. První se týkal sociálnědemokratického poslance Němce.

Ten si dovolil veřejně kritizovat kvůli kakaové aféře kolegu Krause. I když nesdělil nic, co už nebylo veřejně známo, byl za svoje vystoupení potrestán vyřazením z volební kandidátky. Druhý neobvyklý postup pak Jiří Paroubek zvolil vůči Jiřímu Vyvadilovi. Ten působil v pozici náměstka ministra spravedlnosti. A právě v této funkci se setkal s kontroverzním podnikatelem Pitrem. Takováto schůzka pochopitelně vyvolala rozruch a Vyvadil skončil jak v křesle náměstka, tak i soudce.

Přesto Paroubek trvá na tom, aby se Vyvadil stal jeho poradcem. Z pohledu dobré pověsti premiéra před volbami to není zrovna šťastný nápad. Výčet různých nebezpečí, která se na sociální demokracii v těchto dnech valí, je samozřejmě obsáhlejší. Stačí připomenout definitivně nevyřešenou aféru kolem privatizace Unipetrolu, rozruch kolem kontroverzních podnikatelů Pitra a Krejčíře.

Aby toho nebylo málo objevily se ve sdělovacích prostředcích další náznaky možného skandálu. Týká se podvodů s členskou základnou v Jablonci nad Nisou. Zajímavé na tom je, že do případu je zapleten Andrej Grega. Tedy člověk, který v poslaneckém křesle nahradil po vypuknutí tzv. kakaové aféry Michala Krause.

A právě Kraus jako šéf krajského výkonného výboru bude tuto aféru řešit. Zkrátka ať už vlastním přičiněním, nebo shodou nejrůznějších okolností, se na veřejnosti může v poslední době vytvářet dojem, že sociální demokraté jsou stranou, která přitahuje lidi mající problémy s nejrůznějšími nekalými praktikami včetně korupce.

Vzhledem k tomu, že se jedná o stranu, která je už téměř osm let nepřetržitě u moci, není to neočekávané zjištění. I když spolu většina případů přímo nesouvisí, nelze se ubránit dojmu, že než o selhání jednotlivců jde o špatně nastavený systém. A do něj jednotlivci poměrně dobře zapadnou, bez ohledu na to, kdo je momentálně u moci. Jakoby v zákulisí byly vytvořeny určité pevné vazby, které střídání vlád nemohou ohrozit. Připomíná to uzavřený kruh, který by mohl protnout pouze někdo, kdo s tímto prostředím není léta sžitý. Tím těžko může být někdo, kdo se dlouhá léta pohybuje ve vysoké politice.

A je celkem jedno zda ve vládní či opoziční roli. Ostatně i některé skandály, které se na veřejnosti objevily, nebyly dosud uzavřeny. A nebylo by překvapením, kdyby postupně vyšuměly do ztracena. Ať už z důvodu toho, že šlo pouze o předvolební bublinu, nebo kvůli tomu, že na důsledném vyšetření nebyl jaksi zájem. Z pohledu voličů je to celkem jedno. Většinu z nich už celá řada nejrůznějších afér přivedla k rezignovanému postoji.

Ten se mimo jiné projevuje v tom, že skandály nemají na rozhodování voličů zásadní vliv. Kdyby tomu bylo jinak, těžko by mohli do sněmovny opakovaně pronikat někteří politici.

autor: Petr Hartman
Spustit audio