Adam Černý: Skotské hlasy bude slyšet v celé Evropě

19. září 2014

Těch patnáct hodin, kdy se ve čtvrtek v referendu rozhodovalo o samostatnosti Skotska a tím i o osudu Velké Británie, se zdálo nekonečných. Nešlo tu jen o osud Skotska a o osud Spojeného království, ale i o důsledky pro celou Evropu.

Nakonec sice převážilo zřetelné „Ne, díky“ nabídce rozdělit více než třistaletý svazek, úleva však nemusí trvat dlouho. Už samotné konání referenda, jeho chvála na obou stranách skotské jižní hranice a hlavně respektování výsledku musí povzbudit stoupence nezávislosti regionů v jiných evropských státech.

Už nyní skotským příkladem argumentují Katalánci chystající referendum na 9. listopad navzdory tomu, že ho vláda v Madridu odmítá, protože španělská ústava nepřipouští oddělení části království. Proti ústavnímu principu zastánci samostatnosti srozumitelně namítají: Když o svém osudu mohou rozhodovat Skotové, tak proč ne my? Stejnou otázku lze slyšet nejen v katalánštině.

Čtěte také

Do delikátní situace se po skotském referendu dostávají ti evropští politici, kteří ve své většině sice zdrženlivě, ale jasně dávali najevo, že dávají přednost uchování Spojeného království. Vzkazy z Bruselu, že samostatné Skotsko se automaticky nestane členem Evropské unie a že bude muset o své členství znovu vyjednávat, museli zastánci nezávislosti vnímat jako druh zastrašování a tedy nepřijatelného vměšování. Oněch 45 procent Skotů, kteří se svým „ano“ ve čtvrtek neuspěli, si mohou na něj vzpomenout, až se v Británii za pár let v jiném referendu bude rozhodovat o setrvání v Evropské unii.

Osmadvacítka jako celek tak výsledek čtvrtečního hlasování přijala s úlevou, zároveň však s vědomím, že starosti nekončí. Klíčová evropská země v době, kdy premiér David Cameron začne vyjednávat o nové podobě vztahu k Evropské unii, bude zároveň pohlcována debatou o svém vnitřním uspořádání, jak to těsně před referendem slíbily tři hlavní strany Skotům, aby je přesvědčily, že je lepší setrvat ve společném státě.

Evropský parlament

Obě tyto jistě nesnadné diskuse budou spotřebovávat mnoho energie v době, kdy Evropská unie naléhavě potřebuje rozhýbat ekonomiku otřesenou krizí. Skotské „Ne, díky“ uchovalo Spojené království, zároveň však neznamená, že se v Evropě nic nezmění.

autor: Adam Černý
Spustit audio