Adam Černý: Merkelová se loučí s vedením CDU

7. prosinec 2018

Potlesk byl dlouhý, zasloužený a ve stoje, ale o bouřlivých ovacích už by se dalo těžko mluvit.

Tak vypadal okamžik, kdy po osmnácti letech v čele Křesťanskodemokratické unie Angela Merkelová uvolňovala místo pro svou nástupkyni, jak by si asi sama nejvíce přála, anebo pro svého nástupce, o kteroužto roli se hlásil její dlouholetý kritik z vlastních řad CDU Friedrich Merz.

Německá kancléřka prosazuje do čela strany „malou Merkelovou“

Angela Merkelová

Včera začalo v německé Sociálnědemokratické straně (SPD) referendum o vytvoření velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU. Jeho výsledky budou vyhlášené 4. března. Své hlasy do té doby může odevzdat 463 tisíc straníků SPD. Předchozího referenda o vstupu do vládní koalice, které proběhlo v roce 2013, se zúčastnily čtyři pětiny členů partaje a tři čtvrtiny z nich tehdy velkou koalici podpořily.

Stále ještě jasně nejsilnější německá politická strana na svém nynějším 31. sjezdu v Hamburku podstoupila nezvyklé cvičení, protože až dosud bylo střídání v předsednické funkci předem připraveno, anebo byl favorit předem zřejmý. Ani jedno z toho dnes neplatí.

Za těchto okolností byla rozlučovací řeč Angely Merkelové ještě obezřetnější než obvykle, protože příliš jasný poukaz na to, koho by si sama přála, by byl automaticky vyložen jako nevhodné ovlivňování delegátů.

Z průzkumů veřejného mínění však vyplývá, že většina německé veřejnosti by dala přednost pokračování spíše v merkelovském stylu, který sice není razantní, ale valná část společnosti na něm oceňuje pocit spolehlivosti a solidnosti.

Nezůstat kopií kancléřky

Kancléřka, o níž je známo, že z dob svého akademického pobytu v Praze ovládá ještě řadu českých slov, ale o níž se neví, jestli zná cimrmanovský humor, se ve své řeči pokusila alespoň naznačit své sympatie pro Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, když zdůrazňovala, jak se CDU proměnila a jak je orientace na střed účinná v soupeření se sociálními demokraty a se Zelenými.

Daniel Kroupa: Angela Merkelová. Šedá myš se proměnila v nejvýznamnější političku světa

Angela Merkelová

„No, s tou to teda nevyhrajou,“ řekl mi v roce 2000 polohlasem do ucha tehdejší předseda ODS.

Nepřímo se tak vymezila vůči kandidátovi, který tuto její politiku kritizuje, protože Friedrich Merz chce být odlišný nejen co do stylu, tedy mnohem razantnější, ale i co do obsahu, protože míří více na konzervativní voliče, kteří přeběhli k protestně populistické Alternativě pro Německo.

Pohled na tisícovku delegátů hamburského sjezdu by napovídal, že měli dát přednost spíše Merzovi, protože dobrá třetina pochází ze stejné spolkové země jako on, ze Severního Porýní-Vestfálska, což je třeba dvakrát tolik než z celého bývalého komunistického Německa.

V souladu s pověstí, že CDU je výrazně mužská strana, což narušil až nečekaný a dlouhodobý úspěch Angely Merkelové, jsou ženy mezi delegáty v jasné menšině, stejně jako platí, že nejpočetněji jsou zastoupeni nejrůznější funkcionáři, od starostů až po zemské a spolkové poslance.

Adam Černý

To vše mělo mluvit v Merzův prospěch. Nakonec však delegáti dali přednost tomu, aby křesťanské demokraty do příštích voleb vedla Annegret Krampová-Karrenbauerová. Čeká ji obtížný úkol: vymezit se vůči protestnímu populismu, a zároveň vůči konkurenci na levém středu. Nejtěžší bude navázat na merkelovský styl a nezůstat pouhou kopií nynější kancléřky.

autor: Adam Černý
Spustit audio