Oswald Nell Breuning

6. únor 2010

Duchovní se nemají přímo angažovat v politice. Tato zásada se prosadila ve 20. století po neblahých zkušenostech propojení trůnu a oltáře. Přesto můžeme občas najít výjimky. Jedna z nich se týká klíčového období evropského sjednocování.

Myšlenka evropského sjednocení je stará mnoho set let, ale uskutečňovat se začala až po druhé světové válce. Hlavní roli v tom hráli polici katolického zaměření, jako německý kancléř Konrad Adenauer a jeho nástupce Ludwig Erhart, francouzský ministerský předseda Robert Schumann nebo jeho italský protějšek Alcide de Gasperi. Společně vytvořili a prosadili myšlenku tzv. sociálního státu, přičemž se v mnohém inspirovali sociální naukou katolické církve. V Německu přitom působil jako šedá eminence mnoha vlád jezuita Oswald Nel Breuning. Hovoří religionista prof. Tomáš Halík.  

„Byl zřejmě spoluautorem sociálních encyklik papeže Pia XII. a poradcem při vytváření demokratické ústavy obnoveného Německa. Pracoval také jako poradce odborů a podílel se na vytváření mnoha demokratických institucí. Zemřel v roce 1991 ve věku 103 let. Do poslední chvíle pracoval a zanechal za sebou velké dílo.“

Osobnost Oswalda von Nell-Breinunga je v Německu dodnes populární. Tento jezuita vydal desítky knih věnovaných tématům, která zpravidla zůstávají stranou zájmu církve, např. Základy burzovní morálky, Kriticky o kapitalismu, Člověk a práce a podobně. Prosazoval účast zaměstnanců na řízení podniků, povinnost firem přispívat na sociální zabezpečení zaměstnanců i právo zaměstnanců těžit ze zisku podniku.  

Měl blízko k mnoha politikům, ale neváhal jim říkat do očí i nepříjemné pravdy. Například na sjezdu CDU v roce 1980 prohlásil před delegáty, že sliby strany ohledně sociálního zabezpečení jsou pustý podvod, protože je nelze finančně realizovat. "Tato politika laciných slibů přímo uráží mou lidskou důstojnost," prohlásil tehdy Breuning před delegáty.

Paradoxně ale narážel i u německých biskupů, kteří považovali jeho názory za příliš levicové. Když dostal ke svým osmdesátým narozeninám od bavorské katolické Akademie cenu Romana Guardiniho, biskupové se slavnosti nezúčastnili.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio