2008 - Mezinárodní rok planety Země

23. září 2010

Ještě úplně neskončil Mezinárodní polární rok a už začal Rok planety Země. U nás byl oficiálně zahájen v pondělí 11. února a na mezinárodní úrovni to bylo o den později v Paříži.

O tom, že rok 2008 bude věnován naší planetě, se rozhodlo už před dvěma lety v lednu roku 2006 na valném shromáždění OSN, kde Mezinárodní rok planety Země vyhlásila organizace UNESCO na návrh dvanácti velkých geovědních asociací v čele s Mezinárodní unií geologických věd.

Hlavním cílem roku je upozornit na význam věd o Zemi při využívání nerostných zdrojů, při předcházení škod způsobených přírodními katastrofami a obecně při ochraně neživé i živé přírody, které jsou na sobě existenčně závislé.

Hlavní témata

Hlavních témat, kterým se chtějí odborníci v rámci Mezinárodního roku planety Země věnovat, je deset.

1. Hlubiny Země - od zemské kůry do jádra

2. Země a zdraví - vytváření bezpečnějšího prostředí

3. Půda - živoucí kůže Země

4. Geologie velkoměst - rozšiřování a prohlubování zástavby

5. Oceán - hlubina času

6. Suroviny budoucnosti - udržitelné zdroje pro svět

7. Přírodní rizika - minimalizace dopadů a důraz na informace

8. Země a život - provázanost životních forem

9. Podzemní voda - zdroje pro žíznivou planetu

10. Změny klimatu - záznamy o podnebí v horninách

Vybraná témata budou v průběhu celého roku doprovázet nejrůznější vzdělávací akce pro veřejnost a budeme se jim věnovat také ve vysílání Českého rozhlasu Leonardo. Začínáme ve čtvrtek 14. února v diskusním pořadu Třetí dimenze ve 14.00 hod.

Pražané mohou kromě toho také v těchto navštívit putovní výstavu Planeta Země mocná a zranitelná, která se nachází v atriu hlavní budovy Akademie věd ČR na Národní třídě.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.