Zneplatnění manželství bude od 8. prosince jednodušší

13. září 2015
Za hranou

Papež František zjednodušil proces zneplatnění církevního manželství. Nejde ale o „církevní rozvod“, jak se někdy říká. Ve skutečnosti totiž církevní soudy zkoumají, jestli manželství vůbec vzniklo.

Zároveň papež připomněl, že katolické manželství je nerozlučné. Podle médií papež nejnovějším krokem opět ukázal, že touží po tom, aby byla církev mnohem milosrdnější ke katolíkům, kteří se ocitli v potížích.

Katolíci si v posledních desetiletích stěžovali na to, že dosavadní postup je příliš komplikovaný (bylo třeba shodného rozhodnutí dvou soudních instancí) a zastaralý. Pokud není sňatek zneplatněn, rozvedení katolíci, kteří uzavřou další svazek, se nesmí účastnit svátostí – nemohou k eucharistii a nedostanou rozhřešení při zpovědi.

Papežův krok vítá soudce Metropolitního církevního soudu Arcidiecéze pražské Ignác Antonín Hrdina, který potvrzuje, že o zneplatnění manželství je v Česku zájem: „Náš soud letos přijal 40 žádostí o zneplatnění v první instanci, takže to v roce 2015 minimálně 70 případů bude,“ odhaduje.

Mezi důvody pro zneplatnění manželství je např. simulace manželského souhlasu – což může být i uzavření předmanželské smlouvy, která upravuje majetkové vypořádání v případě rozvodu. Jako další častý důvod uvádí advokátka církevního soudu Marie Kolářová duševní nezpůsobilost pro manželství, která se může projevovat třeba přehnaným sobectvím jednoho z partnerů nebo opakovanými nevěrami.

Církevní právo platí i v Česku

Mnozí lidé v souvislosti s obavami zejména z islámu tvrdí, že hrozí zavádění tzv. šaríi, tedy muslimského církevního práva. Církevní právo je přitom pro mnoho věřících v Česku důležité a závazné už teď. Církevní soudy katolické církve se zabývají hlavně zneplatněním manželství, jejich kompetence jsou ale širší.

„Obecně řečeno, soudy řeší spory a ukládají tresty,“ vysvětluje církevní soudce I. A. Hrdina a dodává: „Trestních záležitostí je nemnoho, týkají se téměř výlučně duchovních a řeholníků. Nezažil jsem, že by církevní soud potrestal laika.“

Reakce na formální zjednodušení zneplatnění manželství se v zahraničí různí

Podle amerického listu Washington Post se někteří věřící bojí, že zjednodušení zneplatnění manželství povede k tomu, že bude snazší a lákavější manželství ukončovat. Další věřící se domnívají, že jde o krok správným směrem.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.