Zkamenělá embrya

24. září 2010

První primitivní živočichové se objevili na Zemi před 700 miliony roků. Nástup pokročilejších vývojových forem, které mají vyvinutou trávící soustavu a k nimž patří například červi nebo měkkýši, však zůstává obestřen tajemstvím. Čínští vědci nalezli v horninách starých 600 milionů roků drobná zkamenělá embrya, která zřejmě patřila těmto tvorům. Je to nejstarší svědectví o přítomnosti vývojově pokročilejších živočichů na naší planetě.

Před dvěma roky představili čínští paleontologové z university v Nanjingu droboučké fosílie, které připsali pokročilejším formám pozemské fauny. Tito tvorové měli mít jasně odlišený hlavový konec těla, vyvinutou trávicí soustavu a na jejich těla byla patrná i pravo-levá symetrie, jež je koneckonců typická i pro člověka. Mnozí odborníci ale nález čínských vědců "shazovali" a tvrdili, že nejde o ostatky živých tvorů, ale o pouhé vrstvičky usazených minerálů.

Nyní vydaly tytéž horniny další pozoruhodný nález. Čínští vědci představili na stránkách vědeckého časopisu Science zhruba půlmilimetrové "kuličky", které se nápadně podobají časným zárodkům měkkýšů a červů. Embrya se v okamžiku svého zániku nacházela v různých fázích vývoje. Zřejmě je zalilo jemné bahno, které se následně proměnilo v tvrdou horninu. Vědci uvolnili zkamenělá embrya z okolní hmoty opatrným odleptáváním v kyselině. Objevitelé tvrdí, že fosílie mají příliš pravidelné rysy na to, aby to mohly být pouhé shluky minerálů.

Pokud mají čínští vědci pravdu, pak to znamená, že už před 600 miliony roků žili na Zemi tvorové z příbuzenstva dnešních červů a měkkýšů. Zdaleka ne všichni odbornici jsou však této interpretaci nálezů příznivě nakloněni. Některým vědcům připadají embrya příliš velká a poukazují na skutečnost, že embrya dnešních zástupců této skupiny živočichů měří obvykle v průměru kolem dvou desetin milimetru. Některé fosílie zřejmě patřily embryím až pětkrát větším. Mnozí odborníci zpochybňují tvrzení čínských vědců, že se rozhodně nejedná o shluky minerálů.

Pokud by se výklad čínských vědců potvrdil, znamenalo by to, že se pokročilejší vývojové formy fauny objevily na Zemi ještě před obrovským "boomem" pozemského života, který odborníci označují jako "kambrickou explozi". Ta nastala v období kambria před 570 milionů roku. Během 10 až 15 milionů let se objevila obrovská záplava nových forem pozemského života a příroda nastartovala cestu ke své dnešní úžasné mnohotvárnosti.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.