Žijeme v kanibalské Galaxii

7. červen 2007

Nově objevené řetězy z hvězd svědčí o kanibalské minulosti naší Galaxie. Skrz naši Galaxii i kolem ní se táhnou obrovské oblouky hvězd, které původně do naší Galaxie vůbec nepatřily. Pokud zůstaneme u přirovnání ke kanibalismu, tak tyto hvězdy jsou kosti, které tu zbyly po hvězdokupách a trpasličích galaxiích.

Zdá se, že naše Galaxie je takový lovec všeho, co se k ní přiblíží. Živit se prolétajícími objekty je velmi jistý způsob jak nabrat hmotnost a být o to více nebezpečnou. Čím větší naše Galaxie je, tím větší má gravitační přitažlivost a tím dále její působení dosahuje.

Co se týká trávení ulovené potravy, tak tady připomíná spíše hodně pomalého hada než šelmu. Metabolismus naší Galaxie, když si to tak troufneme nazvat, je neuvěřitelně pomalý. Tři objevené hvězdné oblouky totiž vznikaly po miliardy let.

Pokud se budeme držet našeho přirovnání, tak dva oblouky se dostaly už do střev naší Galaxie. Jsou od Země vzdáleny 13 000 světelných let, zatímco průměr Galaxie je 100 000 světelných let. Vědci předpokládají, že tyto dva oblouky se skládají z hvězd původně obývajících kulové hvězdokupy. Naproti tomu třetí oblouk hvězd je zatím jen v hltanu Galaxie. Od Země je 130 000 světelných let daleko a původně se jednalo o trpasličí galaxii.

Pokud se to potvrdí, bude se jednat o nejbližší trpasličí galaxii. Nejbližší, ale ne jedinou. Trpasličích galaxií v okolí té naší už bylo objeveno asi 20. Astronomové očekávají, že by jich v našem okolí mohlo být mnohem víc, ale nedaří se je najít. Možná proto, že je naše Galaxie v minulosti "požrala".

Dnes někteří odborníci přikládají trpasličím galaxiím velký význam. Mohou obsahovat velké množství temné hmoty, která působí jako takové "lepidlo" držící naší Galaxii pohromadě.

Přítomnost oblouků hvězd vypovídá mnohé o naší Galaxii a mohlo by vysvětlit některé teoretické problémy. Například proč známe v Galaxii jen 150 kulových hvězdokup. No, třeba proto, že je naše vlastní Galaxie roztrhala na kusy. A nevznikla naše dnes velká Galaxie náhodou tak, že postupně narůstala neustálým požíráním trpasličích galaxií? To jsou otázky, které si teď vědci pokládají.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.