Zemřel historik prof. Vladimír Nálevka

7. červen 2010

Prof. PhDr. Vladimír Nálevka, CSc., přední odborník na světové dějiny 20. století, zemřel v neděli 6. června 2010 ve věku 69 let. Připomeňte si jej v pořadech Českého rozhlasu Leonardo.

Vladimír Nálevka se narodil 21. února 1941 v Pardubicích. Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Praze, na které po absolvování vyučoval. V období normalizace musel fakultu opustit a vrátil se sem opět po roce 1989. Působil zde jako zástupce ředitele Ústavu světových dějin FF UK a vedoucí Semináře nejnovějších dějin. Zabýval se především dějinami španělsky mluvících zemí, dějinami 2. světové války a dějinami studené války.


Byl autorem téměř dvou desítek knižních titulů - z poslední doby např. „Horká krize studené války“, „Stalinova hra o zemi jitřní svěžesti“ o válce v Koreji či „Fidel Castro, Caudillo 20. století“. Publikoval také řadu historických studií a článků, byl autorem či spoluautorem rozhlasových a televizních scénářů. Působil jako hostující profesor na univerzitách ve Španělsku, v Argentině a v Kanadě. Prof. Nálevka byl častým hostem televizních i rozhlasových pořadů. Slyšet jste jej mohli také na Českém rozhlasu Leonardo v historickém magazínu Zrcadlo či ve Třetí dimenzi.

Třetí dimenze s prof. Vladimírem Nálevkou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.