Železný zákon Novy

23. leden 2002

Je Vladimír Železný i nadále přínosem pro televizi Nova? Uhradím svůj závazek vůči společnosti CME a zaplatím arbitráží vyměřenou zhruba miliardu korun - nechal se v úterý slyšet Vladimír Železný. Člověk, který poslouchal jeho slova, mohl mít pocit "deja vu".

Podobný výrok z úst Vladimíra Železného zazněl už před jedenácti měsíci. Konkrétně v únoru roku 2001 televizní magnát tvrdil, že bude respektovat výsledek mezinárodní arbitráže a že bývalému investorovi televize Nova, tedy společnosti CME, uhradí požadovanou miliardu.

Železný situaci zlehčoval tvrzením, že takovou sumu nenosí po kapsách, ale že je ji schopen dát dohromady během pár týdnů. Místo toho se po několika měsících objevila podivná smlouva s nadací Astrona, které zjednodušeně řečeno znamenala, že CME de facto dluží Železnému podobnou částku, takže se vzájemné pohledávky vyruší a nikdo nebude muset nikomu zaplatit.

Ukázalo se však, že takováto smlouva je patrně falešná a policie začala Železného a jeho právníky vyšetřovat kvůli pokusu o poškození věřitele. Významný posun v tomto případu by mohl přinést Železného nejnovější návrh. Jak veřejně vyhlásil, hodlá zhruba miliardu korun skutečně uhradit. Peníze na to chce získat tentokrát prodejem svého podílu ve firmě CET 21.

Právě tato společnost je stále majitelem licence k televiznímu vysílání a bez ní se neobejde žádný investor. A protože kupcem má být společnost MEF Holding, nemuselo by jít pouze o snahu Železného vylepšit svoji pozici v probíhajícím trestním stíhání. MEF Holding vlastní podnikatel Jiří Šmejc.

Právě tento člověk nabídl v době roztržky Železného s CME, že mu sežene peníze na rozjezd nové Novy. Vzhledem k jeho kontaktům na některé osoby z Investiční a Poštovní banky se mu podařilo získat stovky milionů korun především z těchto finančních kruhů. Zároveň MEF Holding založila dceřinou společnost Česká produkční 2000, která se stala novou servisní společností Novy.

Tedy firmou, která de facto zajišťuje provoz nejsledovanější české televize. S postupem doby se měnila pozice Vladimíra Železného v Nově. Investor, to znamená MEF holding, ho potřebuje především kvůli jeho kontaktům na některé politiky a také kvůli jeho schopnosti působit na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání tak, aby život televizi Nova příliš nekomplikovala. Potvrdilo se to v úterý 22. ledna, kdy rada rozhodla o prodloužení licence Novy až do roku 2017. Tím by Železný mohl splnit svoji roli a v další budoucnosti by naopak mohl být pro toto médium přítěží třeba při hledání nového zahraničního investora. Pro něj musí být nejsledovanější komerční televize se zárukou nerušené existence po dobu dalších patnácti let atraktivním zbožím.

Samozřejmě za předpokladu, že na něm nebudou stíny problematické minulosti. A ty jsou zosobňovány právě Železným. Je tudíž pravděpodobné, že MEF Holding má eminentní zájem na tom, aby dosáhla většinového podílu ve společnosti, která drží licenci, tedy v CET 21. A to se mu může podařit pouze tím, že získá Železného podíl. Úterý 22. ledna 2002 by tudíž mohlo být bodem zlomu v životě komerční televize. Samozřejmě za předpokladu, že k prodeji Železného podílu v CET 21 skutečně dojde. Právě tento podíl je momentálně obstaven soudem a nelze s ním nakládat bez jeho souhlasu, respektive bez kladného stanoviska Železného věřitele a tím je firma CME. Se změnou majitele licence musí souhlasit také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

V jejím případě na základě dosavadních výroků týkajících se Novy, by to měla být pouhá formalita. Vše tedy směřuje k postupnému odchodu Vladimíra Železného z českého mediálního světa. Nelze vyloučit, že zanedlouho začne novou misi na Slovensku. Tam by mohl pomocí svých znalostí v politicky i mediálně velmi podobném prostředí získat s dosud nepříliš sledovanou televizí JOJ dominantní postavení na slovenském televizním trhu.

ČRo 6 / RSE

23. ledna 2002

Napište nám: rse@cro.cz

autor: Petr Hartman
Spustit audio