Zdeněk Velíšek: V Mali rostou před volbami obavy

26. červenec 2013

Na africkém kontinentu a na Blízkém východě je každodenně tolik výbušných událostí, že v jejich stínu upadly do zapomnění jiné, dodnes nedořešené. Do této kategorie patří například vývoj v Mali poté, co francouzské jednotky rozprášily islamistické teroristy a ozbrojené Tuaregy, kteří se loni pokusili o ofenzívu proti hlavnímu městu, Bamaku, Centrální moc v Bamaku je provizorní. Prozatímní je i prezident Dionkunda Traoré.

Bamako nemá dosud spolehlivou kontrolu nejen nad severem země, kde si Tuaregové nárokovali právo vytvořit Azawad, vlastní nezávislý stát. Civilní ani vojenské instance nemají situaci pevně v rukou ani na jihu země kolem Bamaka. Jeden z kroků k normalizaci politického života v Mali se má odehrát tuto neděli 28. července. Na ten den byly hned po úspěšném završení francouzské či francouzsko-malijské vojenské operace, proti vzbouřencům ze severu vyhlášeny prezidentské volby. Marně byste ale hledali těsně před jejich konáním nějaké analýzy politické situace v Mali na prvních stranách francouzského tisku. Těžiště událostí, které mění africký kontinent je jinde.

V zemích Maghrebu a na Blízkém východě. Tam probíhají dramatické pokusy o historickou změnu ve světě islámu. Právem jsou Egypt, Sýrie a v těchto dnech opět Tunisko v ohnisku pozornosti evropských médií.

Nicméně dva dny před volbami v Mali je přímo nutné všimnout si nevalné připravenosti malijských úřadů na test jejich schopnosti zajistit, aby nedělní volby byly skutečně demokratické. Počet prezidentských kandidátů a politických stran, které se v zemi vyrojily, dosahuje dvouciferných čísel. Některé žádají odklad voleb. V tuarežských městech si mnoho voličů nevyzvedlo volební lístky. Nevěří v nestranné sčítání hlasů. A také se tam už vyskytlo zastrašování. Největší obavy jsou ale z prostého organizačního nezvládnutí voleb. A z následného neklidu v zemi.

O nepokoje se jako před rokem a půl může postarat sama nespolehlivá a nejednotná armáda. Tentokrát by se příležitosti už nemohly chopit islamistické organizace a tuaregští ozbrojenci. Ale také by asi pořádek nepřišli zjednat francouzští vojáci. Hollandova vláda prohlásila, že nastolení demokracie je suverénní záležitostí Malijců. Nechce čelit obviněním z kolonialistických manýrů. Neděle 28. července tedy může k Mali opět obrátit pozornost evropských médií. Pro vývoj v Africe a pro postavení evropských diplomacií na tomto kontinentu jsou malijské volby významným mezníkem.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio