Závistivé opice se nenamáhají

23. září 2010

Experiment amerických etologů potvrdil, že i jiné druhy primátů než člověk mohou pociťovat závist.

Předchozí studie ukázaly, že opice zlenivějí, pokud jejich druhové dostávají za své výkony chutnější odměnu. Podstatou tohoto chování si ovšem odborníci nebyli jistí. Někteří hovořili o tom, že opice jsou stejné úkoly ochotné opakovat jen za větší odměnu. Jiní jako důvod uváděli to, že opice v minulosti dostaly větší odměnu a z menší se cítily frustrované.

Logo

Experiment z Yerkes National Primate Research Center ovšem ukázal, že důvodem je spíš něco podobného obyčejné závisti. Pokusné malpy hnědé (Cebus apella) měly sebrat kamínek a vložit jej do ruky experimentátora - za což získávaly odměnu v podobě okurky. Všechno šlo dobře, dokud byly všechny opice rovnostářsky odměňovány stejně velkými okurkami. Pak ovšem několik z nich za odměnu místo okurky dostaly mnohem lákavější pochoutku - hrozen vína. Ostatní opice reagovaly zřetelně pomalejším plněním úkolu.

Experiment pokračoval tím, že všechny opice byly odměňovány okurkami, ale přitom měly výhled na hrozny, umístěné mimo jejich dosah. V tomto případě byly opice stejně ochotné, jako když o žádných hroznech nevěděly.

Studie proto podle článku v NewScientist potvrdila skutečnost, že malpy reagují negativně, pokud jejich kolegyně mají něco navíc - a zřejmě tedy pociťují závist.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.