Zavedení eura

21. srpen 2006

Náměstek ministra financí Eduard Janota naznačuje, že republika by nemusela stihnout termín zavedení eura. Kdyby se to opravdu nepovedlo a v Česku se i v roce 2010 platilo korunou, mělo by to krom politické ostudy i další, větší zápory. Jsme exportní země, vyvážíme převážně do eurozóny a na každém převodu z měny do měny se tratí. Euro exportérům usnadní život. A usnadní ho i cestovatelům. To jsou důvody, proč na přijetí jednotné měny spěchat.

Euro bude ale také znamenat zdražení. Zkušenosti sousedů dokazují, že prodejci si ceny pečiva a podobného zboží zaokrouhlí směrem nahoru, nikoli dolů. Bývá to sice jen vlnka, cenová hladina se brzy ustálí, ale vzhledem k tomu, že máme nižší úroveň platů, než naši sousedé, tohle zhoupnutí stojí za zvážení. Dražší nákupy jsou už samy o sobě dobrý důvod k tomu, aby se se zaváděním eura zbytečně nespěchalo. Portmonky spotřebitelů na něj musí být připraveny.

Připravena však musí být celá ekonomika. A hlavně stát. Euro prospívá zdravé ekonomice a státu, který své výdaje dokáže sladit se svými příjmy. Státy, které se nezdravě zadlužují a jejichž hospodářství je slabé, do eurozóny nesmějí. Což je i v jejich vlastním zájmu. Náměstek Janota teď varuje, že pokud se neseškrtá státní rozpočet na příští rok, nevejde se republika do kritérií, jejichž plněním je zavedení eura podmíněno.

Většině Čechů, Moravanů a Slezanů je nejspíš jedno, zda se bude eurem platit v roce 2010, 2011, či 2012. A pro odklad jistě mohou být dobré důvody. Nezdravé zadlužení státu však mezi nimi není. A pozor! Ne kvůli bruselským byrokratům, ti za nás totiž dluhy platit nebudou. To bude na našich dětech. Kvůli nim bychom si měli ohlídat, zda to stát s rozhazovačností nepřehání.

autor: msl
Spustit audio