Záhadná ztráta přísně tajných amerických dokladů

11. prosinec 2000

Americká bezpečnostní služba FBI zahájila v těchto dnech kriminální vyšetřování ztráty přísně tajných dokladů z laboratoře pro jaderný výzkum v Los Alamos, v Novém Mexiku, v níž kdysi Spojené státy vyvinuly první atomovou bombu.

Dva počítačové pevné disky s přísně tajnými informacemi o arzenálech amerických a ruských jaderných zbraní, se v laboratoři ztratily už 7. května, ale nadřízené státní orgány byly o této skutečnosti informovány až o měsíc později.

Americká Národní laboratoř v Los Alamos je místem, kde Spojené státy střeží tajemství výroby jaderných zbraní. Organizačně spadá pod ministerstvo energetiky, ale problémy s bezpečností na tomto pracovišti se objevily už vícekrát.

Intenzivní vyšetřování v laboratoři probíhalo naposledy v loňském roce, když vyšlo najevo, že jeden tamní bývalý vědec, naturalizovaný Američan čínského původu, Wen Ho Lee, si okopíroval z počítače v laboratoři určité přísně tajné záznamy. V téže době se objevily důkazy o tom, že Čína získala informace o výrobě jaderných zbraní.

Wen Ho Lee sice prozatím nebyl obviněn ze špionáže, ale zůstává ve vazbě a čeká na soudní přelíčení.

Dva počítačové pevné disky, které se v laboratoři v Los Alamos ztratily před měsícem, obsahovaly podrobné údaje o tom, jak by se mělo postupovat v případě jaderné katastrofy anebo teroristického útoku, při němž by hrozilo vybuchnutí jaderné zbraně. Na discích byl údajně návod, jak lze zneškodnit americké a ruské jaderné hlavice v případě takového ohrožení.

Vyšetřování ale komplikují mimořádné okolnosti. Ztráta obou počítačových disků byla totiž zjištěna v okamžiku, kdy se zaměstnanci laboratoře chystali na evakuaci - bylo to v době, kdy se rozsáhlé lesní požáry nebezpečně přiblížily k laboratoři a kdy její zaměstnanci dostali příkaz vše urychleně sbalit.

Ředitel laboratoře John Browne proto nevylučuje možnost, že disky s tajnými informacemi nebyly ukradeny, ale že je jen někdo v nastalém zmatku někam založil.

Jeho nadřízený, ministr energetiky Bill Richardson, je ale záhadnou ztrátou dvou počítačových disků značně znepokojen:

"To časové prodlení mě znepokojuje. Skutečnost, že nebylo okamžitě neinformováno ministerstvo, je zvláštní. To budou muset lidé v laboratoři důkladně vysvětlit. Budou se z toho vyvozovat důsledky a disciplinární opatření."

K věci se vyjádřil také mluvčí Bílého domu Joe Lockhart:

"Je samozřejmé, že prezident považuje tuto záležitost za vážnou. Momentálně ale probíhá vyšetřování, které vede služba FBI. Je tam spousta znepokojivých otázek, ale myslím si, že musíme počkat na výsledek vyšetřování, než učiníme nějaké závěry," řekl mluvčí amerického prezidenta Billa Clintona.

Ani ředitel laboratoře pro jaderný výzkum v Los Alamos John Browne nechce činit předčasné závěry: i když je vzniklá situace velmi podezřelá, přece jen se zatím přiklání k názoru, že inkriminované počítačové disky nejspíše někdo někam omylem založil a pro chování svých podřízených ve zmatku před evakuací má pochopení:

"Lidé se mohou dopustit chyby. Omyly v uvažování se přece stávají, jsou-li lidé ve velkém stresu. Někdy pak dělají věci, které si neuvědomují a pak zapomenou, co v té chvíli dělali." Bezpečnostní služba FBI nyní vyšetřuje celkem 26 osob, které měly přístup do míst, kde byly uloženy počítačové disky s přísně tajnými informacemi o amerických a ruských jaderných zbraních. Šest vedoucích pracovníků laboratoře, včetně šéfa jaderného programu, bylo prozatím postaveno mimo službu, dokud se případ nevysvětlí. Je zřejmé, že případná krádež tajných informací o amerických a ruských jaderných arzenálech by mohla mít vážné mezinárodně politické důsledky.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.