Záhada první Evropanky na Novém Zélandu

22. září 2010

Záhadná Evropanka zemřela poblíž dnešní novozélandské metropole Wellingtonu před rokem 1742. Antropologové pátrají po jejím původu a totožnosti.

Před čtyřmi roky narazil malý chlapec pobíhající se psem po říčním břehu poblíž novozélandského Wellingtonu na lidskou lebku. Místní policie se dlouho domnívala, že se dostala na stopu násilnému trestného činu. Teprve datování nálezu ukázalo, že případná vražda je dávno promlčená. Evropanka, které lebka patřila, zahynula před rokem 1742.

Lebka postavila novozélandské archeology před velkou záhadu. První ženy z Evropy dorazily na Nový Zéland v roce 1806. Šlo o dvě uprchlé trestankyně z kolonie v australském Novém Jižním Walesu. V oblasti nálezu se Evropané poprvé usadili až v roce 1840. U břehů Nového Zélandu sice přistály už o dvě století dříve koráby nizozemského mořeplavce Abela Tasana, ty však neměly mezi členy posádky ani jednu ženu.

Kdo tedy byla první Novozélanďanka evropského původu? Odpověď se možná skrývá v denících Jamese Cooka z výpravy, již podnikl do Pacifiku v letech 1772-1775. Cook v nich zachytil vyprávění domorodých Maorů o velké plachetnici, jež dávno před Cookovým příjezdem ztroskotala v oblasti dnešního Wellingtonu. Domorodci posádku pobili a snědli. Byla záhadná Evropanka jednou z obětí tohoto masakru? Stopy po četných bodných ránách na lebce tomu nasvědčují.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 15. 8. 2008 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.