Zabavili jsme letos za rychlou jízdu už 80 řidičských průkazů. Jde to, i když ho řidič u sebe nemá, vysvětluje zástupce ředitele dopravní policie

Už měsíc platí úpravy bodového systému. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v říjnu na konferenci se zástupci autoškol uvedl, že změna bodového systému přispěje k větší bezpečnosti a také ohleduplnosti na silnicích. Daří se jí to? „Právní úprava nám hodně rozvázala ruce a počítáme s tím, že to dopad na bezpečnost silničního provozu mít bude,“ vysvětluje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu zástupce ředitele dopravní policie Michal Hodboď.

Vidíte na silnicích během prvního měsíce zlepšení?

Je ještě brzo na hodnocení. Pokud porovnáme tento leden s loňským nadprůměrným lednem, kdy se vyskytovaly dopravní nehody, kde byli usmrceni i cyklisti, tak letos musí policisté řešit i jiné věci, než jen dohled, ale i plynulost silničního provozu v souvislosti třeba s kalamitami.

Minulý pátek jste připravili celostátní akci, kdy jste měřili rychlost. Výsledkem je, že více než pětina řidičů jela rychleji, než měla. Přesně před týdnem během jednoho dne zemřelo při nehodách v Česku sedm lidí. Minulá středa tak byla jedním z nejtragičtějších dnů na silnicích za poslední léta. To úplně nevypadá, že by ty změny měly pozitivní efekt.

Dohled se snažíme postavit i na základě novely a tomu vypovídá i ta akce, která byla zaměřená na rychlost, kde deset řidičů přišlo podle nové právní úpravy o řidičský průkaz.

Ta právní úprava nám hodně rozvázala ruce a počítáme s tím, že to bude mít dopad na bezpečnost silničního provozu, ale nutno dodat, že někdy se přestupky vážou i na zahraniční řidiče a tam reakce není okamžitá.

Čtěte také

Jednou z novinek je, že řidiči nemusí vozit řidičský ani technický průkaz. Nezdržuje to policejní hlídky při kontrolách?

Hlídky jsou vybaveny takzvanými zařízeními mobilní bezpečné platformy, takže mohou zjistit totožnost konkrétního řidiče.

Ideální stav je, aby řidič ukázal například občanský průkaz, protože to silniční kontrolu zrychlí. Samozřejmě pokud nemá žádné doklady, tak musí počítat s tím, že to bude o něco delší.

„80 zadržení za leden“

Od ledna může policista při velkém překročení rychlosti rovnou na místě odebrat řidičský průkaz. Máte statistiky za celý leden, jak celkově v lednu jste často sahali k tomuto trestu?

K 31. lednu došlo zhruba v 80 případech k zadržení řidičského průkazu z důvodu nerespektování rychlosti. Podle právní kvalifikace jde o překročení rychlosti o více než 40 kilometrů v hodině v obci a více než 50 kilometrů v hodině mimo obec, což je docela extrémní a většinou úmyslné.

Je to automatický trest, že odeberete řidičský průkaz, nebo tam ještě něco dalšího policisté zohlední?

Funguje to skoro automaticky. Je to samozřejmě na uvážení policisty, protože tam mohou sehrát roli určité okolnosti.

Výhodou je, jak nemá řidič povinnost vozit řidičský průkaz s sebou, tak zase policista nemá povinnost fyzicky řidičský průkaz zadržet. To znamená, pokud ho řidič z jakéhokoliv důvodu neukáže, tak se zadrží takzvaně fikcí.

Čtěte také

V posledních týdnech jsme opakovaně informovali o nehodách kamionů, které na několik hodin zablokovaly hlavní dálniční tahy. Do jaké míry se zaměřujete a budete zaměřovat při kontrolách speciálně na kamiony?

Vnímáme, že je to velké téma, protože to dost často působí dopravní komplikace, které mohou vyústit až v dopravní nehodu s tragickými následky.

Bavíme se hlavně o provozu na dálnicích a dost propagovaném zákazu předjíždění. Na tuto problematiku se aktivně zaměřujeme. Prakticky ta činnost je srovnatelná s celoroční činností v rámci odhalování přestupků.

To znamená, že za leden jste odhalili podobně přestupků jako za celý loňský rok?

Ano, bavíme se o 750 přestupcích k dnešnímu dni. Hlavní důvod je změna legislativy, kdy my můžeme takovéto přestupky řešit pokutou přímo na místě. Místo jednoho přestupku, který jsme předtím řešili v řádu hodin, jich dneska můžeme vyřešit desítky.

Zesílí letos policisté své kontroly? Při jakých příležitostech využívají drony? A pomáhají při trestání přestupků záběry z kamer, které policii posílají sami řidiči? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , fos
Spustit audio

Související