17letí za volantem? Do přípravy mladých řidičů chceme zapojit i rodiče, argumentují autoškoly

4. leden 2023

Změna bodového systému pro řidiče nebo řidičský průkaz na zkoušku. I to by měla přinést novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou projedná vláda. Podle ní by taky měli mít mladí lidé od 17 let možnost řídit osobní auto pod dohledem někoho zkušeného. Změny by mohly začít platit od začátku příštího roku. V Ranním interview více přibližuje předseda Asociace autoškol Aleš Horčička.

Souhlasíte s tím, aby řídili auto už sedmnáctiletí, i když by to bylo pod dohledem jakéhosi mentora?

Čtěte také

Už víc jak čtyři roky realizujeme projekt Start driving, který se snaží popularizovat pozitivní cesty Německa, Rakouska, a ty vidíme právě ve větším zapojení celé rodiny v rámci přípravy žadatelů o řidičské oprávnění. Musíme si jenom uvědomit, že systém je nastaven tak, že i tento žadatel projde standardní autoškolou, udělá závěrečnou zkoušku, ale oproti tomu, že ji udělá v 18 letech, jako je to běžné dnes, si ji bude moci udělat už v 17 letech.

A mezi 17 a 18 lety po úspěšné závěrečné zkoušce, tedy po autoškole, bude ještě moci jezdit s kvalifikovaným mentorem – tatínkem, maminkou, a získávat další zkušenosti, které potřebujeme, aby za volantem měl a nestal se rizikovým účastníkem silničního provozu.

Musí být kvalifikovaný mentor nutně z rodiny?

Není to povinnost, nicméně o nich hovoříme nejčastěji jako o rodičích, i v Rakousku a Německu je to z 95 procent rodinný příslušník. Důležité ale je, že tam jsou podmínky i pro mentory.

Je dohled zkušeného řidiče nad začátečníkem zárukou bezpečné jízdy? A v čem se mění bodový systém? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.