Žába, která mohla lovit dinosaury

23. září 2010

Před 70 miliony let žily na Madagaskaru žáby, které mohly docela dobře požírat mláďata dinosaurů.

Unikátní fosilii pravěkého obojživelníka na Madagaskaru objevili paleontologové z University College London. Žába dosahovala délky 40 centimetrů a váhy kolem 4 kilogramů. Tvarem těla a velkou hlavou s širokými ústy připomínala dnešní jihoamerické žáby rohatky (Ceratophrys), se kterými je zřejmě příbuzná. Pokud se jim podobala i dravou povahou a technikou lovu ze zálohy, mohly být na jejím jídelníčku nejen různé druhy hmyzu a drobných plazů, ale i mláďata dinosaurů.

Rohatka

Pravěká žába dostala jméno Beelzebufo ampinga - podle řeckého beelzebub (ďábel) a latinského bufo (žába). Druhové jméno ampinga znamená štít a má odkazovat na anatomii žáby.

Podle článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences, se Beelzebufo ampinga současným madagaskarským žábám nijak nepodobá. Spolu s faktem, že její příbuzné můžeme najít pouze v Jižní Americe, vede tato skutečnost autory článku k teorii, že v době svrchní křídy byl Madagaskar spojený s Jižní Amerikou.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.