Z rozhlasového archivu: vysílání ze stanu

7. květen 2008

Po celý květen vás budeme v rubrice "Z rozhlasového archivu" historického magazínu Zrcadlo provázet samými počátky pravidelného rozhlasového vysílání, které mohli posluchači poprvé zachytit v květnu roku 1923. Nejprve vám názorně předvedeme, s jakými technickými problémy se rozhlas musel na svém počátku potýkat.

18. května 1923 začalo první rozhlasové studio ve skautském stanu ve Kbelích vysílat pravidelně každý den pro veřejnost. První pořad uváděl technik, který ještě před ohlášením "ladil stanici" hlubokým áááááá.

Kbelská stanice ale nebyla pro každodenní vysílání hudebního a slovesného programu vhodná. Na kbelském letišti totiž byla zřízena jako telegrafní vysílačka pro vysílání "meteorů" neboli meteorologických zpráv pro leteckou službu. Poslech vysílaného programu rušil stálý tón 500Hz. Šlo o závadu, kterou způsobovala nedostatečná filtrace usměrněného proudu. K odstranění této chyby došlo až v listopadu 1924. Tehdy byl vysílač rekonstruován a jeho využívání bylo vyhrazeno jen pro radiotelefonický provoz.

Pro potřeby rozhlasového vysílání byla kbelská stanice využívána od května 1923 až do února 1925. Ze dne prvního rozhlasového vysílání v Československu se nezachoval žádný zvukový záznam.

Archivní ukázka je "replikou" (z roku 1958) počátečního vysílání z května 1923.

Rozhovor o technických problémech na počátku rozhlasového vysílání jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 2.5.2008.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.