Z dnešního protestu nemám radost, jeho požadavky nejsou reálné. Jednáme s vládou, říká Ludvík z Agrární komory

Stovky traktorů vjely brzy ráno do Prahy na pondělní protest části zemědělců. Vyjádřili tak svůj nesouhlas s Green Dealem a ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) předali dopis se svými požadavky. „Požadavky jako demise vlády nebo odstoupení od Green Dealu dle mého názoru příliš nepřísluší profesním organizacím. Proto jsme ten protest nepodpořili,“ upozorňuje Martin Ludvík, viceprezident Agrární komory a předseda Ovocnářské unie.

Jak hodnotíte dnešní protesty zemědělců?

To si budou muset zhodnotit organizátoři. Agrární komora řekla, že se protestu účastnit nebude – ne snad, že by s některými požadavky nesouhlasila. Zřejmě protest nedopadl úplně tak, jak by si organizátoři představovali, protože část zemědělců v průběhu protest opustila.

Čtěte také

„Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli. My jsme chtěli poklidný protest. Chtěli jsme ukázat, že náš protest jsou traktory na magistrále. My zemědělci jsme ale tady dnes menšině,“ uvedl jeden z koordinátorů protestů Miloš Malý v České televizi. Pokud má Miloš Malý pravdu, koho reprezentuje ta hlasitá většina protestujících?

Jedinou organizací, která za protesty stála, byla Asociace samostatných odborů vedená panem Dufkem. Je asi jediná, pod kterou se tyto požadavky dají nějakým způsobem schovat. Ostatní účastníci byli jednotlivci – někteří jsou také podnikatelé v zemědělství. Možná, že tím důvodem bylo vyvolat i chaos.

Ty požadavky jako demise vlády nebo odstoupení od Green Dealu dle mého názoru příliš nepřísluší profesním organizacím. Proto jsme ten protest nepodpořili. Profesní organizace, jakou je i Agrární komora jedná s vládou. Vždy jednala a jednat bude.

Odborářský lídr Bohumír Dufek v našem pořadu doslova řekl, že dolézáte vládou. Jmenoval konkrétně Martina Pýchu, šéfa zemědělského svazu a Jana Doležala, prezidenta Agrární komory. Jak rozumíte jeho slovům?

Nevím, jak to myslel. S vládou jednáme tak, jako jsme jednali se všemi minulými vládami. Důležité je, že s námi vláda jedná. S panem ministrem jsme se domluvili na jednání představenstva Agrární komory 26. ledna, že vláda dá stanovisko k našim požadavkům do konce února.

Jinak skutečně hrozí, že to, co se dělo dneska, tady bude nejenom pod Agrární komorou, ale i dalšími organizacemi. 29. února pan ministr má přijít na jednání Agrární komory s požadavky, které byly ze strany jeho vlády splněny, nebo s horizontem, kdy se splní.

Čtěte také

Nepoškozují protestující, kteří nadávají všem, jméno všech zemědělců, tedy i vaše?

Je to riziko, protože ne každý občan to sleduje do takového detailu: vidí traktory v ulicích a nějakým způsobem ho to omezuje, slyší tady výkřiky k demisi vlády, takže si to může dávat do jednoho balíčku.

Nedělá nám radost, jak dnešní protest proběhl. Nebylo to v jednotném gardu, kdybychom dokázali vyjet společně, dokázali jasně definovat reálné požadavky, kterých můžeme dosáhnout.

Odborový svaz mimo jiné žádá vládu, aby ustoupila od evropského Green Dealu. To je fakticky uskutečnitelné?

Obávám se, že v této rovině to uskutečnitelné není. To bychom zároveň museli říct, že chceme, aby Česko vystoupilo z EU, ale to určitě není cíl Agrární komory. Otázka Green Dealu vyvolává obrovskou naštvanost napříč EU. Myslím, že jak Evropská komise, rada i parlament to podcenili.

Nejvíce pravděpodobně Evropská komise, protože nehledala studie dopadů, protože Green Deal víceméně tlačí na zemědělce. Musíme si uvědomit, že pokud ho budeme takto nastavovat, tak to bude mít dopad na všechny a i na spotřebitele.

Jak dopadá Green Deal na zemědělce? Proč by se měl omezit dovoz obilí z Ukrajiny? A jak budou vypadat čtvrteční protesty? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , fos
Spustit audio

Související