Xianggelila - místo přebývání duší

24. září 2010

O kraji jménem Shangri-la, nebo čínsky Xianggelila, kde údajně přebývají lidské duše, se vypráví mnoho pověstí. Mnoho je i těch, co na tato místa cestují. Jako by se každý snažil najít svou vlastní duši. V dnešní době, kdy lidé čím dál častěji plánují strávení své dovolené v panensky nedotčených koutech přírody, je koncept ekologické oblasti s názvem Xianggelila pro turisty velmi přitažlivý.

Na známé černobílé fotografii s názvem Xianggelila od jednoho francouzského fotografa z 19. stol. je patrná jihozápadní část Tibetské náhorní planiny. Při pohledu na dnešní krajinu vidíme, že se toho příliš mnoho nezměnilo. Jsou zde stále tytéž neopakovatelně krásné zasněžené vrcholky hor, jezírka a louky. Lesnaté porosty jsou plné vysokohorské zvěře a exotických rostlin. Kraj nazvaný Xianggelila se nachází na rozhraní několika provincií. Zabírá jihozápad provincie Sichuan, severozápad provincie Yunnan a jihovýchod Tibetu. Pro nádheru horských scenérií bývá evropskými turisty často přirovnáván k Alpám.

Návštěva kraje Xianggelila se podobá písním zpívaným místními honáky a pastevci dobytka, těmito kovboji čínského Západu. První dojmy jsou drsné, avšak skrývá se v nich romantika dálek a nespoutané přírody. Zevnějšek pastevců je podobný. U pasu nosí nezbytnou dýku a jejich vysoká postava a hluboký pohled očí ve snědé tváři vzbuzuje respekt a úctu. Ženy těchto pastevců jsou elegantní, nosí pestré oděvy a zdobí se zlatými a stříbrnými šperky. Na zlatavě žlutých divokých loukách, zarámována blankytnou oblohou, jsou tu a tam rozeseta červenobílá obydlí tibetských horalů. Podívaná jakoby z jiného světa. Dnes, kdy se celý region rozvíjí, je důležité hledat kompromis mezi zachováním původního rázu krajiny a budováním podmínek pro rozvoj turistiky. Jedinečnost zdejší přírody, mystická tibetská kultura a vzácné kulturní a přírodní památky vytvářejí ideální podmínky pro rozvoj turistiky. Za poslední dva roky se podařilo zkvalitnit dopravní sítě i doplnit spektrum služeb poskytovaných turistům.

V jihovýchodní části Tibetu je oblast zvaná Linzhi, která je pro své přírodní krásy odedávna opěvována v lidových pověstech i v básních. Oblast Linzhi tvoří společně se sousední oblastí Changdu region nedotčené panenské přírody, který je součástí kraje nazývaného Xianggelila. Tato místa navozují nepopsatelný pocit poznání nekonečné krásy a duševního pokoje. Dojmy, které ve vás tento kraj zanechá, jsou skutečně nesmazatelné. Zejména na rozhraní jara a léta je zdejší příroda obzvlášť půvabná. Dost možná, že onen v bájích tak často popisovaný kraj Pramene broskvových květů zajišťující lidem šťastný život leží právě někde tady. Jméno Xianggelila, bájná krajina, nedostal tento rozlehlý kraj, rozprostírající se na ploše více než 550 000 kilometrů čtverečných, náhodou. Přestože se zde nacházejí i města, jejichž životu se nevyhnula moderní doba, magický duch je přítomen dál. Důkazem toho je například městečko Lijiang ležící na severu provincie Yunnan. V jeho hradbách přímo dýchá tisíciletá historie a za nimi se v dálce tyčí zasněžené mystické vrcholky velehor.

Budování a rozvoj krajiny pro ekologickou turistiku pod názvem Xianggelila má za cíl ekonomicky pozvednout i přilehlé regiony. Jde samozřejmě o to, zachovat jedinečné přírodní krásy. Zvýšení přitažlivosti celé oblasti pro turisty z tuzemska i ze zahraničí přispěje zcela jistě k dalšímu rozvoji této části země, kde žije také mnoho národnostních menšin.

Kromě toho se plánují rozsáhlé investice do ekologických projektů. Během příštích 10 let by mělo být investováno 50-80 miliard yuanů. Bájný kraj Xianggelila se tedy bude postupně stále více otevírat turistům a bude se i nadále rozvíjet v souladu s mezinárodně uznávanými ekologickými normami. Pro všechny nadšené turisty zůstane Xianggelila navždy bájnou zemí zaslíbenou, která se nachází vysoko v horách, a přesto si ji lidé nosí hluboko ve svých srdcích.

autor: Martin Kříž
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka