Webová pomoc obětem Katriny

13. září 2005

Google vyvinul vyhledávací nástroje pro vyhledávání informací o hurikánu Katrina a pro vyhledávání osob.

Pokud na stránkách Katrina Search vepíšete do vyhledávacího pole klíčové slovo, např. "škody", vrátí vyhledávač pouze stránky, které se bezprostředně hurikánu týkají. Po stisknutí tlačítka Search for People vyhledávač najde informace o lidech, které Katrina nějak postihla, a informace o pohřešovaných. V tomto vyhledávači se indexují údaje z mnoha veřejných databází, včetně databáze Červeného kříže.

S pomocí přispěchalo více společností, pro pomoc obětem hurikánu nabízejí obdobné nástroje. Lycos jej oznámil už minulý týden, v jeho aplikaci je možné vyhledávat pohřešované osoby, další odkazy vedou přímo na stránky, kde se nabízí pomoc obětem. Vyhledávací stránky spustil i Yahoo!.

Katrinasafe je web, který je přímo určen pro první kontakt postižených lidí s jejich rodinami. Na zprovoznění služby se podílelo několik firem, z nejvýznamnějších jmenujme Microsoft a Dell.

Podle ZDNet.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.