Vzkaz pro trekkies a whovians: V televizi bylo první Čapkovo R.U.R.

10. únor 2018

Nejen 70. výročí komunistického převratu. Letos v únoru si připomínáme i kulaté výročí, které by mohlo zaujmout fanoušky Star Treku, Pána času, Červeného trpaslíka, Návštěvníků, Futuramy a dalších televizních sci-fi.

Jedenáctého února uplynulo osmdesát let od uvedení prvního sci-fi pořadu v televizi. Nepřeslechli jste se: v televizi. Byla jí britská BBC. Založená v roce 1922 jako British Broadcasting Company, v roce 1926 přejmenovaná na British Broadcasting Corporation. Nejprve připravovala jen rozhlasové vysílání, už od roku 1929 však experimentovala i s vysíláním televizním. V roce 1936 na základě těchto pokusů mohl zahájit pravidelné vysílání BBC Television Service, první skutečný veřejný televizní kanál na světě, který byl navíc první televizí vysílající ve vysokém rozlišení.

Stanice byla na svou dobu vybavena vynikající technikou, studii, maskérnami, rekvizitárnami. Vysílala z londýnského Alexandra Palace a signál zasáhl oblast, kde žilo asi půl milionu lidí, mezi nimiž bylo pouhých tři sta televizních přijímačů. Televizní stanice BBC vysílala jen několik hodin denně a to především zábavu: divadelní hry, koncerty, balet, ale také třeba sportovní zápasy. V roce 1937 nabídla divákům dokonce první televizní přenos – a sice z korunovace krále Jiřího VI. Po zahájení druhé světové války v roce 1939 bylo televizní vysílání BBC až do roku 1945 přerušeno.

Americký plakát ke hře Karla Čapka R.U.R. (1939)

Ale zpátky do zmíněného roku 1938. Tehdy, v pátek 11. února, uvedl producent Jan Bussell pětatřicetiminutovou televizní inscenaci s názvem R.U.R. Napsanou na motivy stejnojmenné divadelní hry Karla Čapka. Hra o vzpouře robotů proti lidem se tak stala prvním televizním pořadem žánru science fiction na světě. Producent Bussell asi dva týdny před jejím vysíláním pro magazín Radio Times uvedl, že tato hra nabízí použití efektů, které se dobře hodí právě pro televizi. Nehledě na to, dodávám já, že v době, kdy Adolf Hitler volal po životním prostoru pro germánskou rasu, ve Španělsku zuřila občanská válka, Japonsko válčilo s Čínou a v Sovětském svazu probíhaly moskevské procesy, mohl příběh, kde se na konci tragédie objeví naděje a láska, asi docela dobře rezonovat.

Záznam této hry se nedochoval, jen z televizního programu otištěného v magazínu Radio Times známe její obsazení: mnozí z herců byli známými osobnostmi britského divadelního světa; a také čas vysílání – 15 hodin 20 minut. Tedy zhruba, protože, jak se v programu píše, časy vysílání jsou jen přibližné. Hru pak opakovali ve stejný den před půl desátou večer. O deset let později uvedl Jan Bussell v televizi BBC R.U.R. ještě jednou, tentokrát už v delší verzi.

Roboti triumfují, scéna ze hry Karla Čapka R.U.R. (Journal of Electrical Workers and Operators, December 1929, p. 632.)

Pro fanoušky televizního sci-fi možná ještě doplňme, že v bez nadsázky kultovním britském seriálu Doctor Who, u nás Pán času, který začala BBC vysílat až v roce 1963, se také objevila čapkovská stopa. V díle s názvem Roboti smrti z roku 1977 vystupuje záporák jménem Taren Capel, které má odkazovat právě na Čapka. Proti němu stojí kapitán Uvanov, který má zase připomínat slavného autora sci-fi Isaaca Asimova, jenž mimochodem řekl, že jediné kloudné, co Čapkovo R.U.R. světu dalo, je slovo „robot“. Jinak to prý nestojí za nic. Je to možné, ale marná sláva, na prvenství R.U.R. ve světě televizní science fiction to nic nemění.

Zdroje:
BBC Radio Times, 11.2.1938
R.U.R. (1938) na IMDb
R.U.R. : Wikipedia, the free encyclopedia
BBC One. Wikipedie, otevřená encyklopedie

Spustit audio