Vzducholoď postavená na výšku

23. leden 2006

Na první pohled z boku to vypadá jako obrovský sud - jenže jde o hodně netradiční vzducholoď a její autoři ze společnosti Vertical Airships svůj nápad myslí vážně. Létající stroj lehčí než vzduch, který má sice aerodynamicky tvarovaný půdorys, ale protažený do velké výšky, prý nabízí celou řadu výhod.

Disponuje totiž velkou nosností při malém namáhání konstrukce, dobře manévruje při nasazení v městské zástavbě, je jednoduchý na výrobu a dovoluje snadné úpravy pro nejrůznější druhy nasazení.

Nosné těleso má obsahovat přibližně 70 tisíc krychlových metrů hélia, což představuje výtlak necelých 70 tun. K tomu je ještě potřeba připočíst nosnou sílu cykloidních propelerů (vodorovně rotujících nosných ploch, u nichž lze natáčením měnit vektor tahu). Loď tedy bude moci vzlétat a přistávat svisle a bude snadno ovladatelná. Rotory bude pohánět levný, hospodárný a ekologický dieselelektrický agregát. Maximální rychlost by měla podle autorů dosahovat až neuvěřitelných 630 kilometrů, což by představovalo dosud nedosažitelný rekord strojů lehčích než vzduch. Loď půjde snadno transformovat z verze pro dopravu dvaceti osob v prostorné pohodlné kabině s panoramatickým výhledem (například pro turistické nasazení) na nákladní pro dopravu kontejnerů.

Netradiční vzducholoď společnosti Vertical Airships

Zajímavá myšlenka zatím existuje pouze v podobě počítačových animací a odborníci k ní jsou spíše skeptičtí. Podle nich by měla loď příliš velký čelní odpor a špatně by vzdorovala bočnímu větru - nejen za letu, ale i na zemi. O hangárech vhodných k "ustájení" a opravám ani nemluvě. Nicméně, nechme se překvapit - nebyla by to první šílená myšlenka, která se ukázala cennější než ty relativně rozumné.

Loď má být vhodná pro nízké lety v zastavěných oblastech
autor: Jan Novák
Spustit audio