Vojenský kaplan: Benedikt XVI. významným způsobem oslovil intelektuály

26. září 2009

Po dvanácti letech od poslední návštěvy papeže Jana Pavla II. přijíždí do České republiky jeho nástupce Benedikt XVI. Jde o návštěvu ekumenickou, debaty o sporných bodech mezi Českem a Vatikánem, jako je například majetkové vyrovnání a mezinárodní smlouva s Vatikánem, se neočekávají.

Papež přicestuje do země, která je považována za výrazně ateistickou. Jak sám řekl: "Země, která zeměpisně a historicky leží v srdci Evropy a v uplynulém století prošla dramaty, potřebuje znovu nalézt důvody pro víru a naději, jako celý kontinent".

"Ze své zkušenosti si úplně nejsem jistý, jestli je možné hovořit o ateismu. Právě kvůli různým dramatům v našich dějinách nejsou Češi ochotni svoji víru moc sdílet a mnohdy mají problémy s tím, aby ji spojovali s nějakou veřejnou institucí," vysvětlil Rádiu Česko bývalý hlavní vojenský kaplan Tomáš Holub.

V krizových situacích je podle vojenského kaplana důležité, kdo stojí v čele církve. "Protože v dnešní mediální době ten, kdo stojí v čele církve - u nás papež - je symbolem, se kterým se lidé, kteří jinak nežijí v církvi, potkají. Pak je jeho nějaké gesto něčím, co jim otevírá nebo zavírá cestu právě k osobní víře," uvedl Holub.

Papež Benedikt XVI. podle Holuba významným způsobem oslovil intelektuály. "Papež Jan Pavel II. byl určitě mužem, který dokázal mnohem více vytvořit atmosféru nějakého nadšení při velkých setkáních. Ale Benedikt XVI. vyniká svojí vnitřní skromností a plachostí. Je to muž, který je vnímán jako jemný člověk vysokého intelektu," přiblížil bývalý kaplan.

O sporných bodech jako je například smlouva s Vatikánem, kterou český parlament stále neratifikoval, se během třídenní návštěvy papeže mluvit oficiálně nemá. Přesto se tomuto tématu zcela představitelé při rozhovorech nevyhnou, připustil to i premiér Jan Fischer.

"Na oficiální a nejvyšší úrovni to nebude proto, protože není na to vhodné klima. Je tady úřednická vláda, jsme v nějakém politickém přechodu. Vatikán je praktická a racionální instituce, takže se o tom zmíní, ale přelom očekávat nelze," uvedl bývalý český velvyslanec v Itálii a do roku 2002 i u Svatého stolce Martin Stropnický /dnes umělecký ředitel Vinohradského divadla/.

autoři: kdu , kbr
Spustit audio