Vodíkové nádrže se budou přesýpat

24. duben 2008

Vodík se v dopravě zatím masově nerozšířil. Jedním z důvodů je jeho špatná skladovatelnost. Američtí vědci však představili nový sypký materiál, který umožňuje skladování vázaného vodíku při vyšších teplotách a v přijatelných koncentracích na daný objem.

Nadějí pro dopravu se tak stává látka složená ze sloupců uhlíkových atomů propojených zinkovým jádrem. Výzkumníci z Národního standardizačního úřadu (NIST), Technologického centra neutronového výzkumu (NCNR) a dalších pracovišť, která se na výzkumu podílela, ji označují jako MOF-74. Označení vzniklo z anglického sousloví metal-organic frameworks.

Gram krystalů zmiňované látky má plochu srovnatelnou se dvěma basketbalovými hřišti. Díky tomu se na něj může navázat značné množství vodíku. K absorpci však zatím dochází při teplotách blízkých - 200 °C. Ačkoli vědci doufají, že se jim podaří tuto teplotu přiblížit nule, zatím tento úkol zůstává jen v oblasti přání.

Jak přiznal jeden ze členů výzkumného týmu, Craig Brown, zatím není úplně jasné, proč MOF-74 tak ochotně váže vodík. Podle všech předpokladů tuto vlastnost ovlivňuje zinkové jádro látky. Domněnku je však třeba experimentálně doložit. Pokud se potvrdí, bude možné upravovat vlastnosti látky tak, aby vázala a uvolňovala vodík při vyšších teplotách.

Automobilisté by pak mohli tankovat vodík stejně jako dnešní paliva. A to je jeden z nezbytných předpokladů pro zvýšení konkurenceschopnosti vodíkové dopravy.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.