Viry cestují pomocí horké páry

23. září 2010

Studie mikroorganismů, které obývají známý Yellowstonský národní park, ukázala překvapivé cestovatelské schopnosti zdejších virů. Ty k přesunu z jednoho horkého pramene do druhého využívají horkou páru.

Odborníci z Thermal Biology Institute na Montana State University a Idaho National Laboratory po dva roky sbírali vzorky mikroskopických obyvatel tří vzdálených horkých pramenů. Sledovali zejména to, jakým způsobem se budou měnit populace mikrobů v závislosti na změnách jejich životního prostředí. Ke svému překvapení zjistili, že zatímco podmínky prostředí se téměř nemění, populace virů STIV, které napadají bakterie žijící v pramenech, silně fluktuují. Současně se ukázalo, že migrace virů silně ovlivňuje populace jejich hostitelů - mikroorganismů Sulfolobus, které patří do skupiny Archaea.

Logo

Nyní se ovšem nabízela zásadní otázka: jakým způsobem viry mezi jednotlivými horkými prameny cestují? Teplota podzemních vod je pro ně přece jen příliš vysoká a půdou by to také dost dobře nešlo. Vědci nakonec viry objevili ve sloupcích vzduchu nad horkými prameny, kam je patrně vynesla kapičky vodní páry. Díky tomu se viry nejenom vznášejí nad svými prameny, ale zřejmě také mohou cestovat na kilometry vzdálená místa.

Výsledky dvouleté studie záhadných mikroorganismů z Yellowstonu vyjdou příští týden v on-line verzi časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.