Víkend otevřených zahrad

9. červen 2015

Nemáte ještě program na sobotu a neděli? Zkuste zažít krásno!

Brány více než 150 přihlášených zámeckých areálů, historických parků, klášterních zahrad, městských záhonů, ale i soukromých arboret a zahrádek se otevřou v Česku už popáté a to 13. a 14. června. Loni jimi prošlo na 10 tisíc návštěvníků.

Klíčovou roli hrají spousty dobrovolných nadšenců. Ivan Brdička z Říčan přihlásil svou okrasnou pětihektarovou zahradu do akce už potřetí.

„Hrdý jsem hlavně na tři sequoiadendrony, které jsem si vypěstoval ze semínek dovezených z Yosemitského národního parku. Ale mám tu i jiné vzácnosti. Třeba vrbu salix magnifica," ukazuje další z pokladů, "a jednu azalku mám asi jako jediný v Evropě."

Osvěta zahradního umění

Akci pořádá spolek Průvodce parkem na čele s krajinářským architektem Přemyslem Krejčiříkem. Partnerskými organizacemi jsou Národní památkový ústav a Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

Projekt má svůj vzor ve Velké Británii (Open Garden and Squares Weekend), kde se už tradičně během druhého červnového víkendu otevírají i běžně nepřístupné zahrady. Majitelé většinou napečou koláče, pozvou zájemce na čaj a provedou je po svých "vymazlených" záhonech.

Spolek Přírodní zahrady na Vysočině představí ekologický způsob zahradničení ve svých patnácti ukázkových zahradách

Jen v Londýně je takových míst na 240. Akce však získává popularitu v celé Evropě a stává se jedním z hlavních způsobů osvěty o klenotech zahradního umění.

V Česku se ujala forma komentovaných prohlídek. Pan Brdička nabídne návštěvníkům vlastní výklad o historii zahrady a písemný seznam označených rostlin. Na pozemku má na třicet taxonů jehličnatých dřevin. Nechybí ani přirozená louka, vřesoviště či japonská meditační zahrada.

Bez pletí to nejde

„Některé rostliny musím oželet, protože chci zachovat kompozici," říká milovník Zahradníkova roku od Karla Čapka. Kromě dvou stoletých buků a jedné magnolie ze 30. let minulého století je dnešní podoba zahrady výsledkem především jeho devítileté práce. Manželka se s úsměvem označuje za námezdní sílu: „Bez pletí to nejde."

Odborným garantem Víkendu otevřených zahrad je krajinářský architekt a pedagog Mendelovy univerzity v Brně, Přemysl Krejčiřík. „Cílíme na poučené laiky, na lidi, kteří zahrádky mají nebo chtějí mít. Chceme ukázat krásno. Často není tím nejdůležitějším to, co v zahradě roste, ale spíš to, co je mezi stromy a co se očím otevře až díky průvodcům."

Národní památkový ústav se zúčastní s řadou vlastních objektů. Tradičně bude možné spatřit zahrady pod Pražským hradem anebo Květnou a Podzámeckou zahradu v Kroměříži. V zámeckém parku v Lednici bude v trávníku vysečen půdorys zaniklé zednářské zahrady. Návštěvníci se budou moci podívat také do umělé jeskyně Peklo a na běžně nepřístupný Slavičí ostrov v zámeckém parku.

Spolek Přírodní zahrady na Vysočině představí ekologický způsob zahradničení ve svých patnácti ukázkových zahradách. S majiteli bude možné probrat jejich zkušenosti s ekologickým způsobem péče o rostliny.

Kompletní seznam přístupných míst a další informace naleznete na adrese: www.vikendotevrenychzahrad.cz

autor: luv
Spustit audio