Vesmírná rozhledna

8. červenec 2009

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dostanou začátkem příštího roku pěkný dárek. V rámci plánované mise přiveze raketoplán Endeavour na oběžnou dráhu díl vybavený zvláštní skleněnou kopulí. V porovnání s velice mrňavými průhledy na ostatních částech vesmírné stanice, bude kopule poskytovat mnohem lepší výhled do vesmíru. Ten pomůže astronautům nejenom lépe zvládat náročnou práci, ale také lépe si po ní odpočinout.

Další část Mezinárodní vesmírné stanice s označením Node 3 by měla na oběžné dráze přibýt už začátkem roku 2010. Stane se centrálou životně důležitých systémů, bez kterých by lidé na vesmírné lodi nepřežili. Jde především o přístroj recyklující odpadní vodu na pitnou, také generátor kyslíku, čističku ovzduší, která odstraňuje nečistoty a soustavně monitoruje stav atmosféry vesmírné stanice a přístroj na regulaci teploty. Součástí Node 3 bude také tělocvična a hygienické oddělení.

Skleněná kopule
Nejzajímavější částí modulu bude ale bezpochyby skleněný výklenek ve tvaru kopule. Průměr skla uprostřed výklenku je celých 80 centimetrů, takže plochou čtyřikrát přesahuje dosavadní největší okno na lodi. Stane se tak vůbec největším oknem, které se kdy dostalo do vesmíru. Po stranách kruhového okna je pak ještě dalších šest lichoběžníkových oken, díky kterým se dosáhne panoramatického výhledu do vesmíru. Celkově je kopule vysoká 1,5 metru s průměrem 2 metry a váží téměř dvě tuny. Na ISS bude modul Node 3 připevněn tak, aby skleněný výklenek směřoval k Zemi.

Pohled z vnitřní části kopule

Důležitý pohled na Zemi
Většina práce astronautů na Mezinárodní vesmírné stanici se odehrává v laboratořích uvnitř stanice. Dalo by se říct, že snad až na výjimky výhled do vesmíru ani nepotřebují. Opak je však pravdou. Všichni, kdo se alespoň jednou dostali na oběžnou dráhu nebo ještě dál, se shodují na tom, jak je pohled na Zemi a hvězdy pro psychickou pohodu astronauta velice důležitý. Posádky se na ISS střídají zpravidla po šesti měsících. Po tak dlouhou dobu práce, tvrdého režimu, nepohodlí a odloučení od rodiny je pro členy posádky pohled na modrou planetu, jejich domov, opravdu jediným uklidněním.

Klid na oběžné dráze
S touto funkcí nového článku ISS souvisí také jméno, které si vysloužil. Z celé řady zajímavých návrhů, jako jsou Amazonie (v souvislosti s vytvářením životního prostředí), Gaia (starořecká bohyně Země) a podobně, byl nakonec ve složité soutěži vybrán název Tranquility, což v překladu znamená klid, pokoj. Ten unikátní skleněná kopule posádce stanice rozhodně přinese.

Po náročné práci se astronauti nejlépe odreagují při pohledu na Zemi

Vědecké využití
Nemysleme si však, že jediným důvodem ke zkonstruování skleněné kopule je relax členů posádky, i když to rozhodně není důvod nepodstatný. Výhled do prostoru bude mít spoustu využití také ve vědecké a servisní oblasti. Z kopule bude možné ovládat robotické rameno a současně jeho pohyb přímo sledovat. Také výstupy do volného prostoru nebo třeba připojování lodě bude posádka schopna pozorovat z kopule. Kromě toho bude skleněná rozhledna sloužit k fotografování povrchu Země. Fotografie z různých úhlů a s různým stupněm osvětlení od Slunce, jaké nedokáží získat ani satelity, budou použity ke zkoumání některých pozemských procesů: tání ledovců, písečných bouří, nočních svítících oblaků nebo třeba pozorování struktury hurikánů.

Připraven k odletu
V současnosti je Tranquility připraven v Kennedyho vesmírném centru na Floridě, kam byl převezen v květnu. Podle plánu by měl raketoplán Endeavour s tímto vzácným nákladem odstartovat v únoru příštího roku. Krátce na to bychom tak mohli spatřit první snímky naší planety z panoramatického výhledu na Mezinárodní vesmírné stanici.

Finální podoba Mezinárodní vesmírné stanice po dokončení v roce 2010. V prostřední části je dobře viditelný modul Tranquility se skleněnou kopulí.
autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.