Vesmíran přistál

24. září 2010

"Tři, dva, jedna, přistáli jste!" V řídicím centru i v raketě Vesmíran propuká nadšený potlesk doprovázený výkřiky uznání. Bylo to ve čtvrtek 22. července kolem 22. hodiny. Na monitoru sledovali návrat rakety z Měsíce kromě organizátorů i rodiče a sourozenci kosmonautů, starostové šesti obcí mikroregionu Náměšťsko a lidé z okolí. Všichni situaci prožívali, jako by šlo o skutečný let, nejen o hru. "Každá hra je přece napodobením skutečnosti," říká Slávek Hrzal z Dětské tiskové agentury, která se na organizaci Expedice vesmír podílela. "Děti si obvykle hrají na něco. My jsme si hráli s nimi na vesmírný let s přistáním na Měsíci. A myslím, že se nám hra povedla."

Krátce po přistání se všichni hosté od monitorů přesunuli k postrannímu východu armádního školicího střediska v Kramolíně, které se na týden změnilo v kosmické řídicí centrum. Otevřely se dveře a z nich do večerního šera vycházeli kosmonauté - deset dětí ve stříbřitých skafandrech. Doprovázel je nadšený potlesk. Velitel rakety podal hlášení o splnění úkolu. Zní česká hymna. Pak bouchne šampaňské a tu a tam ukápne slzička dojetí. "Takové velkolepé přivítání jsme nečekali," přiznávají kosmonauti. Děti teprve teď poznaly, že celý téměř dvoudenní let v raketě prožily v upraveném sklepě armádního školicího střediska. Měsíční krajinu zase věrně nahradil kráter v nedalekém kamenolomu. Následovala krátká tisková beseda. Děti se zaujetím vyprávějí své zážitky, sdělují, jak vztyčily na Měsíci českou vlajku (viz foto) a zakopaly poselství pro další generace kosmonautů, jak plnily vědecký program, ukazují vzorky měsíční krajiny. Kráter na simulovaném Měsíci nazvaly Česká díra. A podle svého předchůdce Neila Armstronga před 35 lety i naši malí kosmonauti otiskli do měsíčního povrchu botu (viz foto).

Logo

Na takové prázdniny se jen tak nezapomíná. Navíc je pro účastníky Expedice vesmír 2004 v listopadu připravena cesta do belgického vesmírného centra.
Expedice Vesmír 2004 je simulovaný let na Měsíc, který k 35. výročí prvního vstupu člověka na Měsíc zorganizovalo občanské sdružení Dětská tisková agentura a Český rozhlas. Deset dětí, které prožily simulovaný let na Měsíc, se do finále probojovalo po náročném konkurzu z 552 dětí.

Logo

Fotogalerie 1
Fotogalerie 2
Fotogalerie 3
Fotogalerie 4
Fotogalerie 5
Fotogalerie 6
Fotogalerie 7
Fotogalerie 8
Fotogalerie 9
Fotogalerie 10

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.