Velmi nebezpečné účetní triky

27. červen 2002

Spojené státy jsou v šoku nad dalším účetním skandálem podobným tomu, který v prosinci loňského roku přivodil pád energetické společnosti Enron. Stejný osud teď hrozí jedné z nejvýznamnějších telekomunikačních firem, společnosti WorldCom.

Nesrovnalosti v účetnictví nikdy nevěstí nic dobrého. Když ale v úterý večer vedení společnosti WorldCom přiznalo chybně zaúčtované náklady v hodnotě bezmála 4 miliard dolarů, v plné síle propukla další aféra, která podobně jako krach energetické společnosti Enron z konce loňského roku, nepochybně ovlivní nejen americkou, ale i světovou ekonomiku.

WorldCom až dosud tvrdil, že za loňský rok a první tři měsíce letošního roku vykázal zisk zhruba půldruhé miliardy dolarů. Výsledkem nesprávně zaúčtovaných nákladů je ale zcela jistě výrazná, i když zatím blíže neurčená ztráta. Společnosti, která ve Spojených státech patří ke klíčovým hráčům v oblasti telekomunikací, teď hrozí stejný osud, jako Enronu ? tedy bankrot. Tím spíše, že v důsledku odvážné akviziční politiky tíží podnik s 80-ti tisíci zaměstnanci dlouhodobý dluh ve výši 32 miliard dolarů.

Diskuse kolem WorldComu, a předtím Enronu a několika méně významných firem, se točí kolem dvou základních témat: Není pochyb o tom, že podivné účetní praktiky a zkreslená prezentace hospodářských výsledků svědčí o nezodpovědném a velmi pravděpodobně nezákonném počínání konkrétních lidí ve vedení konkrétních firem. Otevřenou otázkou zůstává, zda nejde o projev systémově velmi nebezpečného trendu.

?Obavy týkající se věrohodnosti účetnictví amerických podniků docela chápu. Příliš mnoho lidí je podezřelých ze zneužití pravomocí. V rámci našich zákonů budeme postihovat ty, kdo se chovali nezodpovědně. Přesto věřím, že naše hospodářství je silné,? prohlásil v reakci na aféru kolem WorldComu americký prezident George Bush.

Nezávislí ekonomové se vynášení definitivních soudů o obecném stavu řízení amerických podniků vyhýbají. Neskrývají však obavy, že další případy podobné WorldComu nebo Enronu by mohly vážně ohrozit nejen americké, ale i celosvětové hospodářství a to v době, kdy se zotavují z negativních dopadů loňských teroristických útoků ve Spojených státech.

?Existují pochybnosti o integritě akciových trhů, chcete-li finančních trhů a podnikové sféry obecně. Tyto pochybnosti mohou vyvolat oslabení investorské a spotřebitelské důvěry a riziko opětovného pádu do recese,? tvrdí Margaret Blairová, analytička Brookings Institution, nezávislého centra pro politická a ekonomická studia se sídlem ve Washingtonu. ?Evropské a asijské ekonomiky nebyly v uplynulých pěti letech příliš silné. V převážné míře byly taženy silou amerického hospodářství. Pokud by došlo k výpadku tohoto zdroje růstu, a o jiném nevím, pak dopady takového vývoje budou cítit po celém světě,? dodává Margaret Blairová.

Aféry kolem Enronu a WorldComu mají podle odborníků velmi podobné rysy. Vedení obou firem podlehlo pokušení velmi rychle vykázat značné zisky. Jedním z důvodů k takovému počínání mohla být obava ze ztráty hodnoty akcií obou podniků. Zarážející je, že riziko takové strategie, totiž ohrožení samotné existence firem, si vedení obou společností muselo velmi dobře uvědomovat.

Na půdě amerického Kongresu proto stále silněji zaznívají hlasy volající po zpřísnění regulačních mechanismů a hlavně rozšíření pravomocí Komise pro cenné papíry a burzy. Zejména v poslední době se zákonodárci netajili tím, že mají k činnosti burzovní komise vážné výhrady. V případě WorldComu ale komise reagovala velmi rychle. Už den po vypuknutí aféry podala na WorldCom žalobu pro podezření z podvodu.

Zpřísnění regulačních mechanismů je nevyhnutelné i podle deníku Financial Times. Ten ve svém čtvrtečním vydání napsal, že americké firmy už nebudou moci podnikat v tak benevolentním prostředí, na jaké byly zvyklé v 90-tých letech minulého století. Podle prestižního britského listu je téměř jistá ještě jedna věc: Potrvá relativně dlouho, než dojde k obnovení důvěry, se kterou svět ještě donedávna k americkému hospodářství vzhlížel s naprostou samozřejmostí.

rse@rozhlas.cz

autor: Bohumil Šrajer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.