Věčný Ježíšek v Pacifiku

24. září 2010

Opakované drastické oteplení, které potkalo Zemi před 3 až 4 miliony roků, dlouho trápilo odborníky na pozemské klima. V té době nebylo v zemské atmosféře o mnoho více oxidu uhličitého než dnes. Přesto bylo o 5 stupňů Celsia tepleji a hladiny oceánů se zvedly o 25 metrů. Podle nejnovějších výzkumů za to mohl "Ježíšek" - klimatická anomálie zvaná "El Niňo".

Usazeniny ze dna Pacifiku vydaly svědectví, které objasnilo jednu z velkých klimatologických záhad. V období pliocénu zavládlo na Zemi extrémně teplé podnebí. Co tenhle "pravěký pařák" způsobilo?

Vědci připisují obvykle vzestup teplot na Zemi stoupajícím koncentracím oxidu uhličitého v ovzduší. Ten spolu s dalšími skleníkovými plyny zadržuje v atmosféře sluneční záření a ohřívá Zemi. Kromě oxidu uhličitého bývá aktérem na poli globálního oteplení i metan, který je v zadržování tepla v zemské atmosféře ještě čtyřikrát výkonnější než oxid uhličitý.

Před třemi miliony let byla koncentrace oxidu uhličitého a ostatních skleníkových plynů zhruba stejná jako dnes. Přesto bylo na Zemi o 5 stupňů Celsia tepleji. Došlo k rozsáhlému tání ledovců v polárních krajích i na vrcholcích velehor. Uvolněná voda stekla do moří a zvedla jejich hladinu o 25 metrů. Co tak ohřálo Zemi, když to nebyly "skleníkové plyny"? Tým amerických vědců vedený paleoklimatoložkou Christinou Raveloovou z University of California v Santa Cruz prozkoumal usazeniny ze dna Tichého oceánu staré 3 až 4 miliony roků a narazil na neklamné známky po permanentní přítomnosti obří "louže teplé vody" sahající od břehů Jižní Ameriky až k pobřeží Asie. Dnes se podobná gigantická "louže teplé vody" objevuje v Tichém oceánu jen na určitou dobu a vrací se až po dočasném ochlazení především u jihoamerických břehů. Jihoameričtí rybáři ji pokřtili na El Niňo čili Ježíška. Důvod byl prostý. Tenhle "dáreček" jim kazil úlovky obvykle v období Vánoc.

Christina Raveloová dokazuje ve stati otištěné časopisem Science, že před třemi miliony roky trůnila "teplá louže" zvaná dnes El Niňo uprostřed Pacifiku neustále. I dnes dokáže při svých dočasných "návštěvách" El Niňo notně zamíchat počasím na velké části planety. Do střední Ameriky přináší silné deště, Austrálii trápí naopak silným suchem a následnými požáry buše. Před třemi miliony let mohl "permanentní Ježíšek" podnebí na Zemi poznamenat ještě výrazněji.

Vědci tak stojí před otázkou: Nezměnilo současné lidstvo svou neuváženou činností děje v mořích a atmosféře už natolik, že nám akutně hrozí návrat "věčného Ježíška" se vším, co k tomu patří?

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka