Ve středu zmizí část Slunce

29. březen 2006

Ve středu 29. března se nám naskytne příležitost spatřit částečné zatmění Slunce. Pokud nám to dovolí počasí, budeme moci během dvou hodin sledovat, jak se část slunečního kotouče schovává za Měsíc. Úkazu si nevšimneme, pokud se nepodíváme přímo na sluneční disk nebo si obraz Slunce nepromítneme třeba na papír.

K zatmění Slunce dochází, když se tři vesmírná tělesa Slunce - Měsíc - Země seřadí v tomto pořadí na jednu přímku. V takovém případě se Slunce schová za Měsíc a typ zatmění záleží jen na tom, z jakého místa na Zemi se na úkaz díváme. Pokud jsme v místě, kde Měsíc zakrývá Slunce celé, pozorujeme úplné zatmění. Nacházíme-li se na území, kam dopadá jen část stínu, vidíme zatmění částečné. Právě druhý případ nastane ve středu. Z území České republiky bude pozorovatelné zatmění jen jako částečné. Šťastnější mohou být obyvatelé například Libye, Egypta, Turecka nebo Ruska, ti uvidí zatmění úplné.

Je to úžasná náhoda, že k zatmění Slunce vůbec dochází. Díky řízení osudu je Měsíc 400krát menší a zároveň 400krát dál od Země než Slunce. Díky tomu mají obě tělesa na obloze stejný úhlový průměr. Zatmění bychom viděli, i kdyby byl Měsíc větší, ale při úplném zatmění Slunce už by se třeba nedala tak dobře sledovat sluneční koróna, která mimo zatmění vidět není vůbec. Naopak, kdyby byl Měsíc jen o málo menší nebo o něco dál, nikdy by nedokázal zakrýt Slunce celé. K tomu ostatně čas od času dochází, protože vzdálenost Měsíce od Země není stále stejná a nastane-li zatmění, když je od nás Měsíc více vzdálen, vidíme tzv. částečné zatmění.

Částečné zatmění bude u nás trvat přibližně 2 hodiny. V 11:47 si budeme moci všimnout, že sluneční kotouč začíná vpravo dole pomalu ubývat. Zpočátku nepůjde o nijak nápadné zastínění, ale postupně se bude zvětšovat a přesouvat ke středu slunečního kotouče. Ve 12:49 Měsíc zakryje největší díl Slunce - asi 50 % povrchu. Od té doby bude stín zase ustupovat až ve 13:50 definitivně zmizí u okraje kotouče vlevo nahoře.

Typy zatmění Slunce

Přesné časy, kdy se Měsíc začne dostávat před Slunce a kdy ho zakryje nejvíce, se liší podle toho, na kterém místě v republice se budete nacházet. U jihozápadních hranic České republiky se měsíční disk dotkne slunečního už v 11:44 zatímco Ostraváci ho spatří až v 11:48. Přesné časy jsou zveřejněny na stránkách České astronomické společnosti www.astro.cz.

Pro pamětníky úplného zatmění Slunce ze srpna 1999 bude to letošní určitým zklamáním. Žádná tma totiž nenastane. Ale nemůžeme se divit, před 7 lety bylo zakryto 94 % slunečního kotouče, a také tma nebyla. Pokud si chceme úkaz přesto užít, musíme sledovat přímo sluneční disk. I bez dalekohledu spatříme jako by Slunce někdo "ukousl".

Při pozorování si ale musíme chránit zrak, jinak se vystavujeme nebezpečí jeho trvalého poškození či dokonce oslepnutí. Díváme-li se okem bez dalekohledu, osvědčil se jako ochranný prostředek např. osvětlený a vyvolaný černobílý film, svářečské sklo hustoty 13 nebo 14 nebo brýle na pozorování Slunce se speciální fólií (nikoliv běžné sluneční brýle), které jsou k dostání na hvězdárnách. Při pozorování dalekohledem je použití speciálního tmavého filtru naprosto nezbytné. Vyplatí se chránit fólií i objektivy fotoaparátů a videokamer, aby nedošlo k propálení závěrky či poškození čipu.

Logo

Kdo žádný ochranný filtr nemá, může se přesto na Slunce dalekohledem podívat, ale ne přímo do okuláru. Stačí dát místo svého oka za okulár list bílého papíru a zaostřit tak, že se sluneční kotouč objeví na papíru jako kruh. V takovém případě se můžeme dívat na papír zcela bez obav.

Nejbezpečnější je navštívit některou z hvězdáren. Řada z nich má na dobu zatmění přichystán zvláštní program. Úkaz tam budete moci sledovat i s odborným výkladem. Nejbližší hvězdárnu ke svému bydlišti naleznete na www.astro.cz/inst/. Kdyby počasí nepřálo, chystají některé instituce nebo jednotlivci videopřenos po internetu, například na stránkách Hvězdárny a planetária v Hradci Králové.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.