Včera proběhlo zasedání Akademie věd

16. prosinec 2005

Včera se opět po půl roce sešli představitelé Akademie věd. Konalo se totiž XXVII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. A do jisté míry bylo v několika oblastech výjimečné. Poprvé mu předsedal na předchozím sněmu zvolený předseda prof. Václav Pačes a jednalo se o významných změnách, které Akademii věd přinese nový zákon.

Hlavním tématem sněmu byl proto přechod ústavů Akademie věd na novou právní úpravu, která spočívá v tom, že se ústavy stanou veřejnými výzkumnými institucemi. Dosud byla Akademie věd státní institucí v příspěvkovém režimu, nyní bude veřejnoprávní institucí a s tím je spojena jednak restrukturalizace pracovišť, ale zejména také převody majetku. Zatím měla právo pouze hospodařit se státním majetkem, nyní ústavy tento majetek dostanou. Akademický sněm včera schválil kromě transformace pracovišť také návrh nových stanov a rozpočet na rok 2006, který bude činit 4,69 miliardy korun. Transformace pracovišť by měla být podle schváleného postupu dokončena po právní a ekonomické stránce k 1. lednu 2007. V první fázi budou mít tyto změny především administrativní dopad, další výsledky ukáže čas.

Ústavy by měly být díky těmto změnám více samostatné. Na jednu stranu budou mít větší pravomoci, ale současně také větší zodpovědnost sami za sebe. Budou moci vstupovat do společných podniků například s nějakými soukromými subjekty. Stále se počítá s tím, že i v tomto novém režimu budou ústavy akademie podporovány ze státního rozpočtu tak, jak je to dosud, ale budou si k tomu moci snadněji získávat finanční prostředky ze soukromých zdrojů. Budou si moci vytvářet vlastní mzdové předpisy, to znamená, že nebudou vázáni tabulkami pro státní zaměstnance, takže, jak předpokládá předseda prof. Pačes, "budou moci podporovat ty nejlepší třeba i na úkor méně výkonných pracovníků".

Jedním z cílů Akademie věd je podle prof. Pačese právě to, že se Akademie věd v budoucnu stane respektovanou vědeckou institucí, která se může srovnávat s nejlepšími vědeckými ústavy v Evropě, a k tomu právě potřebuje přilákat české vědce, kteří z finančních důvodů dosud často mířili do zahraničí.

Transformace vzbuzovala nedůvěru hlavně u menších pracovišť, která bylo nutné z administrativních důvodů sloučit ve větší celky. Zákon o veřejných výzkumných institucích už ale vstoupil v platnost, a tak nezbývá než ho naplnit.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka