V New Yorku ve středu začal „summit milénia“

6. září 2000

Třídenní konference 150 světových politiků, která začala v New Yorku ve středu odpoledne středoevropského času, by měla podle jejích organizátorů hlavně definovat cíle, k nimž lidstvo směřuje v novém tisíciletí. Generální tajemník OSN Kofi Annan vytýčil předem ambicózní program, na němž by se měli politikové dohodnout, například v oblastech boje proti celosvětové chudobě a proti dalšímu šíření nakažlivé choroby AIDS.

Diskutovat se má též o reformách působení mezinárodních mírových sil a o změnách vlastního složení Rady bezpečnosti OSN, která by se měla stát více reprezentativní.

Den před zahájením konference o tom Kofi Annan řekl novinářům: „Nedělám si iluze, že by jediná vrcholná schůzka mohla změnit svět. Ale věřím, že toto setkání poskytne unikátní příležitost k tomu, aby političtí vůdci nově stanovili naše poslání a cíle.“

Generální tajemník OSN Kofi Annan informoval hned na začátku setkání účastníky samitu milénia o násilném incidentu, který se odehrál ve středu na Východním Timoru. Tři pracovníci OSN zde byli napadeni a zabiti a Kofi Annan požádal přítomné politiky o minutu ticha, jako vyjádření úcty za jejich položené životy.

Po úvodních slovech čestných předsedů summitu milénia vystoupil jako první řečník z řad přítomných státníků americký prezident Bill Clinton. Vzhledem k tomu, že Spojené státy přispívají do rozpočtu OSN největší částkou ze všech členských zemí, dalo se očekávat, že bude hovořit hlavně o vnitřních reformách světové organizace a o potřebě zlepšit působení mezinárodních mírových sil.

V této souvislosti řekl americký prezident o situaci v dnešním světě: „Máme dnes snad méně válek mezi národy, ale více válek uvnitř národů. Tyto vnitřní konflikty často vznikají kvůli náboženským a národnostním rozdílům a dohromady si v uplynulém desetiletí vyžádaly na 5 milionů lidských životů. Většina obětí byli přitom úplně nevinní lidé.“

Tato situace podle amerického prezidenta Clintona před nás staví naléhavou otázku, zda máme nějak zasahovat do vnitřních záležitostí zemí, v nichž k takovým konfliktům dochází. „Minulé století nás poučilo,“ poznamenal dále prezident Clinton, „že jsou chvíle, kdy se mezinárodní společenství musí přidat k jedné straně. Ne jen stát mezi nimi anebo někde mimo.“

Bill Clinton pak připomněl loňský vojenský zásah západních zemí v Jugoslávii, když prezident Miloševič rozpoutal v Kosovu etnické čistky namířené proti Albáncům a také vojenský zákrok mezinárodního společenství proti agresivní politice Sadáma Husajna před 10ti lety.

Výslovně ve svém projevu odsoudil též vládu Barmy za to, že zadržuje ve vězení vůdkyni opozice, paní Aung San Su Ťi. A vyzval představitele Izraele a Palestinců, aby dostáli svému slibu a co nejdříve uzavřeli mír.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.