V Německu se staly záplavy předmětem politických sporů a diskusí

14. srpen 2002

Je to největší přírodní katastrofa, která kdy postihla Sasko, řekla mluvčí zemského ministerstva vnitra v Drážďanech Susanne Benadová - a to Labe, protékající Saskem, ve středu ještě nedosáhlo kulminačního bodu.

Vody Labe vnikly v Drážďanech do teprve nedávno restaurované Semperovy opery, do zemského sněmu, do Zwingeru, do obrazové galerie, kde byly nejcennější obrazy okamžitě umístěny v horních poschodích. Staré město Drážďan a některé další části města jsou zatopeny, tisíce lidí byly evakuovány. Jen pro srovnání, za velké povodně v r.1893 dosáhla hladina Labe nejvyšší výše 4,12 m , nyní nechybí mnoho do výše 7 metrů.

Pod vodou je starobylá Míšeň, od světa odstřihnuty jsou obce v okrese Freiberg a povodňová vlna Labe postupuje po proudu k Severnímu moři. Ve středu odpoledne zasáhne města a obce v Sasku-Anhaltsku, v noci pak města v Dolním Sasku. V Sasku-Anhaltsku je to vedle Labe také řeka Mulde, která ohrožuje po té, co její hladina stoupla na osm metrů města Dessau a Bitterfeld. Podle meteorologa Jörga Kachelmanna poutá vody Labe teprve přehrada v Geestrachtu, několik kilometrů pod Hamburkem. V přístavu Hamburku pak stoupne voda naštěstí pouze o několik desítek centimetrů a škody nenapáchá.

Druhou oblastí Spolkové republiky, kde bojují se zátopami je Bavorsko, i když zde, až na stav kolem Řezna se situace ve středu začala uklidňovat. V Pasově a dalších třech bavorských okresech - dva z nich Cham a Schwandorf, hraničící s ČR trvá stav ohrožení, v šesti ostatních je stav ohrožení v noci na středu už odvolán. V Mnichově se pak ve středu sešel zvláštní výbor zemské vlády, který připravuje opatření nejen, jak postupovat při odstraňování škod, ale také jak finančně pomoci postiženým. V Berlíně pak spolkový kancléř Gerhard Schröder oznámil, že spolková vláda uvolnila na pomoc povodňovým oblastem 100 milionů euro. Ve středu pak Schröder odletěl do Saska, aby tam navštívil oblasti, nejvíce postižené povodněmi.

Povodně ve Spolkové republice se však staly už také předmětem předvolebního boje. Tak spolkový ministr zahraničí a přední kandidát Strany zelených Joschka Fischer obvinil křesťanské demokraty a jejich kandidáta na úřad spolkového kancléře Edmunda Stoibera, že ve svém volebním týmu nemají nikoho, kdo by se speciálně zabýval otázkami životního prostředí a že se ve volebním programu CDU-CSU prakticky o problematice životního prostředí nic neříká. Se stejnými výtkami vystoupil také předseda poslanecké frakce sociální demokracie ve Spolkovém sněmu Michael Müller.

Opozice pak na výtky reagoval mluvčí poslanců CDU-CSU v otázkách životního prostředí Peter Paziorek. Ukazuje se, že tak halasně propagovaná zvýšená pozornost životnímu prostředí rudo-zelenou spolkovou vládou nepřinesla za čtyři roky její vlády žádné výsledky, řekl Paziorek. A mluvčí Svobodných demokratů v otázkách životního prostředí Birgit Homburgerová obvinila zase spolkového ministra pro životní prostředí, člena strany Zelených, Jürgena Trittina z naprosté neschopnosti.

rse@rozhlas.cz

autor: Rudolf Ströbinger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.