V Izraeli vznikne vláda národní jednoty

27. únor 2001

Izraelská Strana Práce vyjádřila v pondělí souhlas s utvořením široké vládní koalice národní jednoty a vzrušené zasedání ústředního výboru této strany tak skončilo rozhodným vítězstvím stoupenců kompromisu.

Dvě třetiny ze 1600 delegátů hlasovaly pro vstup strany Práce do nové izraelské vlády "národní jednoty". Její utvoření navrhl vůdce pravicového uskupení Likud, Ariel Šaron, který vyhrál nedávné premiérské volby, ale nemá bez pomoci dalších politických stran většinu v Knesetu, tedy izraelském parlamentě.

Sestavení tak zvané vlády národní jednoty proto už nyní nestojí prakticky nic v cestě. Očekává se, že nová vláda široké koalice vznikne během několika dnů, nejspíše příští týden. Strana Práce bude mít v této vládě 8 ministerských křesel a osoby jednotlivých ministrů zvolí ústřední výbor strany na svém čtvrtečním zasedání.

Jakmile schválí složení nové vlády parlament, odstoupí dosluhující vláda poraženého Ehuda Baraka, který nabídku na účast v nové vládě nepřijal a naopak se rozhodl vzdát nejen všech vládních funkcí, ale i svého mandátu poslance Knesetu a ohlásil, že nadobro odchází z politiky.

Vzrušenému pondělnímu zasedání ústředního výboru izraelské strany Práce dominoval bývalý předseda vlády Šimon Peres, který zřejmě převezme v Šaronově kabinetu úřad ministra zahraničí. Návrat 77-letého politického veterána a laureáta Nobelovy ceny míru Perese do vrcholné izraelské politiky je překvapením pro mnohé pozorovatele tamní scény i pro řadové členy strany Práce, kteří jsou často ještě zmateni nepříznivým výsledkem premiérských voleb.

Šimon Peres a ostatní zastánci vstupu strany Práce do vlády "národní jednoty" argumentují tím, že je třeba pokračovat v načatém mírovém procesu a podle možností "korigovat" politiku pravice. A to je pochopitelně možné jen účastí strany ve vládě. Odpůrci tohoto postupu, mezi něž patřil na pondělním zasedání ústředního výboru především úřadující ministr zahraničí Šlomo Ben-Ami, zase tvrdí, že tento krok stranu Práce definitivně zničí: "Stane se z ní strana, kterou nikdo nebude chtít," varoval Ben-Ami a sklidil za svá slova bouřlivý potlesk svých stoupenců.

Designovaný premiér Ariel Šaron musí neprodleně začít vyjednávat také s dalšími politickými subjekty, protože ani poslanecká křesla obou hlavních politických stran nestačí na parlamentní většinu. V úvahu přichází zejména strana ortodoxních Židů "Šas" anebo některá z menších pravicových stran, s nimiž si Šaron dobře rozumí. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že vznik vlády "národní jednoty" si v této chvíli přejí tři čtvrtiny izraelských občanů. CRo 6 / RSE 27. února 2001

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.